331
Το επίκεντρο του σεισμού στην κεντρική Εύβοια | Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/12/2022, 16:56
Το επίκεντρο του σεισμού στην κεντρική Εύβοια
|Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 14:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/12/2022, 16:56

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Εύβοια στις 2.24 μ.μ. της Τετάρτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδος.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 12,6 χλμ. βορειοανατολικά της Χαλκίδας στην περιοχή των Ψαχνών. Το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό, μόλις 13,2 χλμ.

Οι σεισμολόγοι επεσήμαναν ότι το επίκεντρο της ισχυρής αυτής δόνησης –που σημειώθηκε πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως είναι η Χαλκίδα– δεν είχε σχέση με τη σειρά σεισμών που είχαν καταγραφεί στη νότια Εύβοια τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μάλιστα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως πρόκειται για νέα εστία η οποία είχε ενεργοποιηθεί το 2003 και πρότεινε «άμεση σύγκληση της Επιτροπής εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου».

Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία και στο Λεκανοπέδιο ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια.

Πλούσια είναι η μετασεισμική ακολουθία καθώς, από την ώρα της δόνησης των 4,9 Ρίχτερ μέχρι και τις 15.00 έχουν καταγραφεί έξι ακόμη, μεγέθους έως και 3,5 Ρίχτερ.

Μετά τη νέα ισχυρή δόνηση στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, ο υποργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου  υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Επίσης το υπουργείο ήρθε σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί Συντονιστικό με τη συμμετοχή -μέσω τηλεδιάσκεψης- τόσο του κ. Στυλιανίδη, όσο και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και  στελεχών του ΟΑΣΠ.

Καμία αναφορά για ζημιές

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...