652
Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου δηλώνουν ότι πρόκειται για μία ιστορική ημέρα: η Μέση Ανατολή αλλάζει | REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ – Εμιράτων με φόντο την Τουρκία και το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 19:14
Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου δηλώνουν ότι πρόκειται για μία ιστορική ημέρα: η Μέση Ανατολή αλλάζει
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ιστορική συμφωνία Ισραήλ – Εμιράτων με φόντο την Τουρκία και το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 19:14

Ο κορονοϊός είναι, βέβαια, το μείζον πρόβλημα που είναι, ωστόσο μπορεί να μετατραπεί και σε ευκαιρία υπό την πίεση των καταστάσεων (όχι απαραιτήτως των υγειονομικών).

Μέσα στο εφετινό καλοκαίρι, τον Ιούνιο συγκεκριμένα, είχαν σημάνει οι σάλπιγγες όχι της Αποκαλύψεως, αλλά της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν σε ιατρική συνεργασία, με έμφαση στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ενισχύσουν την υγειονομική ασφάλεια στην περιοχή. Ομως την Πέμπτη 13 Αυγούστου αποδείχτηκε ότι εκείνο ήταν μόνο το πρώτο βήμα.

Διότι το Ισραήλ και τα Εμιράτα συνήψαν συμφωνία περί «εξομάλυνσης των διμερών σχέσεών τους», και μάλιστα η ανακοίνωσή της έγινε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Πράγματι, ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον γνωστό τρόπο του («τιτίβισμα» στο Twitter), ανακοίνωσε στον κόσμο ότι άλλο ένα ταμπού έπεσε. Το Ισραήλ αποκτά διπλωματικές σχέσεις με μία από τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου. Σπουδαία υπόθεση!

Στην κοινή δήλωση του Τραμπ, του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ αναφέρεται ότι οι τρεις άνδρες ευελπιστούν πως η «ιστορική συμφωνία θα προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Την οποία, στην τρέχουσα περίοδο, διασαλεύουν άλλα σουνιτικά και σιιτικά αλλά μη αραβικά κράτη, όπως είναι η Τουρκία του Ερντογάν και το Ιράν των μουλάδων.

  • Η μεγάλη είδηση σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές προθέσεις είναι ότι πλέον θα ανασταλούν τα σχέδια του εβραϊκού κράτους για προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης από το 1967 παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης με τον μεγάλο και σε περιοριστικό κλοιό πληθυσμό της.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ, ο Νετανιάχου έστειλε και αυτός ένα «τιτίβισμα» στα εβραϊκά: «Ιστορική ημέρα, αποτέλεσμα εκτενών και εντατικών επαφών που έγιναν τους τελευταίους μήνες».

Από πλευράς του ο πρέσβης των ΗΑΕ στις ΗΠΑ Γιουσέφ αλ Οτάιμπα είπε ότι η συμφωνία είναι «νίκη για τη διπλωματία και για την περιοχή, συνιστά σημαντική πρόοδο στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις και μειώνει τις εντάσεις, ενώ και δημιουργεί νέο κλίμα για θετικές εξελίξεις».

Η συμφωνία της Πέμπτης 13 Αυγούστου είναι η τρίτη κατά σειρά ειρηνευτική συμφωνία που συνάπτει το Ισραήλ με αραβική χώρα: προηγήθηκαν η συμφωνία με την Αίγυπτο το 1979 και η συμφωνία με την Ιορδανία το 1994.

Ιράν, Τουρκία…

Το παρασκήνιο πίσω από την ιστορική συμφωνία αφορά την πίεση που τα τελευταία χρόνια άσκησαν και εξακολουθούν να ασκούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ανεξέλεγκτες και εχθρικές δυνάμεις και προς το Ισραήλ και προς τους Αραβες: η Τουρκία δηλαδή και, φυσικά, το Ιράν.

Μάλιστα οι ανησυχίες Ισραήλ και Εμιράτων για την ιρανική περιφερειακή επιρροή ήταν αυτές που επίσπευσαν τις πρώτες ανεπίσημες επαφές μεταξύ των δύο κρατών και τελικά οδήγησαν και στη μεγάλη συμφωνία.

…και λιβυκό πεδίο

Επειτα από την εμπλοκή της Τουρκίας στον λιβυκό εμφύλιο στο πλευρό του «αναγνωρισμένου» πρωθυπουργού Σάραζ, τόσο με την αποστολή τούρκων στρατιωτικών και τουρκικού πολεμικού υλικού όσο και με τη χειραγώγηση των ισλαμιστών σύρων μισθοφόρων, οι σχέσεις των Εμιράτων, που στηρίζουν παντοιοτρόπως τον Χαλίφα Χαφτάρ, με το Ισραήλ έγιναν πιο στενές, όπως εικάζεται…

Ετσι, στο πλαίσιο αυτού του γεωπολιτικού θέματος, του Λιβυκού, μπορεί να ερμηνευτεί και η δήλωση του αιγυπτίου προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι για τη συμφωνία Ισραήλ – ΗΑΕ.

Ο ηγέτης της σημαντικότερης αραβικής χώρας, η οποία αντιμάχεται και αυτή τον Σάραζ και τους Τούρκους και προσφάτως συνήψε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ, χαιρέτισε τη συμφωνία. Φυσικά, στη δήλωσή του, ο Αλ Σίσι έριξε το βάρος στο Παλαιστινιακό: «Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Και ο νοών νοείτω…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...