670
Ο Μπομπ Γούντγουορντ στον Πύργο του Τραμπ, στο Μανχάταν, τον Ιανουάριο του 2017 | EPA

«Οργή»: Ο Γούντγουορντ αποκαλύπτει τις επιστολές μεταξύ Κιμ και Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 12:52
Ο Μπομπ Γούντγουορντ στον Πύργο του Τραμπ, στο Μανχάταν, τον Ιανουάριο του 2017
|EPA

«Οργή»: Ο Γούντγουορντ αποκαλύπτει τις επιστολές μεταξύ Κιμ και Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 12:52

Τις 25 προσωπικές επιστολές, που αντάλλαξαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο νέο του βιβλίο για τον αμερικανό πρόεδρο, ο Μπομπ Γούντγουορντ, ένας πολυβραβευμένος θρύλος της αμερικανικής δημοσιογραφίας.

Ο Γούντγουορντ, που μαζί με τον τότε συνάδελφό του στην Washington Post, Καρλ Μπέρνσταϊν, αποκάλυψαν το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ και οδήγησαν στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο με τίτλο «Rage» (Οργή) και το πρόσωπο του Τραμπ στο εξώφυλλο, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Εκδοτικός του οίκος είναι ο Simon & Schuster, ο ίδιος που εξέδωσε τον Ιούλιο το πολύκροτο μπεστ σέλερ της Μαίρης Τραμπ, της ανιψιάς του προέδρου.

Στην ανακοίνωση του οίκου, το βιβλίο περιγράφεται ως μία πρωτοφανή και κοντινή ματιά ενός ρεπόρτερ στην προεδρία με εκπληκτικές νέες λεπτομέρειες για αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας τα πρώτα χρόνια της προεδρίας και τις κινήσεις του Τραμπ τώρα».

Στις επιστολές των δύο ηγετών, «ο Κιμ περιγράφει τη σχέση τους ως μία “ταινία φαντασίας”, ενώ οι δυο τους επιδίδονται σ’ ένα ασυνήθιστο διπλωματικό μενουέτο (γαλλικός  αριστοκρατικός χορός για δύο, σε αργό τέμπο, του 18ου αιώνα», όπως αναφέρει ο εκδοτικός οίκος στη σχετική σελίδα του Amazon.

Ο Τραμπ και ο Κιμ ανέπτυξαν μία ασυνήθιστα στενή σχέση για ηγέτες των ΗΠΑ και της εχθρικής Βόρειας Κορέας. Συναντήθηκαν τρεις φορές, η πρώτη σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο 2018 στη Σιγκαπούρη και τελευταία στο Ανόι, τον Φεβρουάριο του 2019, που εξελίχθηκε σε φιάσκο. Δεν κατέληξαν πάντως σε συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε χειραψία, στα σύνορα της αποπυρηνικοποιημένης ζώνης, που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα, στις 30 Ιουνίου του 2019 (EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY)

Ο Τραμπ έχει δείξει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Κιμ -όπως άλλωστε σε πολλούς δικτάτορες και αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν- και δεν την κρύβει, αναφερόμενος συχνά στην αλληλογραφία τους και στον… έρωτά τους. «Μου έγραψε ωραίες επιστολές, είναι υπέροχες επιστολές. Ερωτευθήκαμε», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο 2018, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Το 2018, ο Γούντγουορντ είχε δεχθεί τα πυρά του Τραμπ όταν κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο για τα χρόνια του αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, με τίτλο «Fear» (Φόβος), το οποίο τότε, προκάλεσε πτώση της δημοτικότητάς του κατά 6%. Το βιβλίο περιγράφει τον αμερικανό πρόεδρο ως επιρρεπή σε ξαφνικά ξεσπάσματα και άτομο που παίρνει παρορμητικές αποφάσεις, απεικονίζοντας το χάος στον Λευκό Οίκο, ενώ περιγράφει σκηνικά κατά τα οποία στενοί του σύμβουλοι απομακρύνουν απόρρητα έγγραφα από το γραφείο του Τραμπ για να μην λάβει ακραίες αποφάσεις.

Ο Μπομπ Γούντγουορντ (αριστερά) και ο Καρλ Μπέρνσταϊν (στο κέντρο), στην Ουάσινγκτον, το 2017 – EPA/ASTRID RIECKEN

Τότε, ο Τραμπ είχε επιτεθεί σφόδρα στον Μπομπ Γούντγουορντ, λέγοντας ότι είναι όλα δημιούργημα της φαντασίας του. Αργότερα όμως, δέχθηκε να δώσει συνέντευξη στον σπουδαίο δημοσιογράφο.

Μάλιστα, οι δυο τους συναντήθηκαν πολλές φορές, όπως γράφει η Guardian, και οι πολύωρες συζητήσεις τους αποτέλεσαν μεγάλη πηγή του καινούργιου βιβλίου.

Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου

Ο Γούντγουορντ δήλωσε ότι χάρη σε αυτές τις συναντήσεις, μπόρεσε και «μπήκε στο μυαλό» του Τραμπ, κατανοώντας καλύτερα πώς λειτουργεί ο πρόεδρος και πώς παίρνει αποφάσεις.

Εκτός από αυτές τις συζητήσεις, ο δημοσιογράφος μίλησε με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, μέσα και γύρω από τον Λευκό Οίκο, και διάβασε χιλιάδες έγγραφα, σημειώσεις και email που αφορούσαν τον πρόεδρο, πολλά από τα οποία ήταν απόρρητα.

Ο τίτλος «Οργή» προέρχεται από μία συνέντευξη με τον Τραμπ, το 2016, πριν εκλεγεί πρόεδρος, κατά την οποία ο Γούντγουορντ τον ρώτησε «γιατί φαίνεται να υπάρχει τόση οργή στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος». Ο Τραμπ τότε, απάντησε: «Εγώ προκαλώ την οργή. Προκαλώ οργή στους άλλους. Πάντα έτσι ήμουν. Δεν ξέρω αν είναι προσόν ή μειονέκτημα, αλλά ό,τι και να΄ναι, το προκαλώ».

Το εξώφυλλο του προηγούμενου βιβλίου του Μπομπ Γούντγουορντ με τίτλο «Fear»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...