524
Συγγενής ενός από τα θύματα που άφησε η επίθεση στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα, κοντά στο Κάιρο | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Κόπτες: Ιστορία διωγμών και καταπίεσης ανά τους αιώνες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 21:38
Συγγενής ενός από τα θύματα που άφησε η επίθεση στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα, κοντά στο Κάιρο
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Κόπτες: Ιστορία διωγμών και καταπίεσης ανά τους αιώνες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 21:38

Οι χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου δέχθηκαν δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες. Οι δράστες φρόντισαν να «χτυπήσουν» την ημέρα και την ώρα που θα προκαλούσαν τα περισσότερα θύματα, τον μεγαλύτερο τρόμο στη θρησκευτική μειονότητα: κατά τη διάρκεια της λειτουργίας την Κυριακή των Βαΐων.

Τα τελευταία χρόνια και, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, έχουν πυκνώσει ανησυχητικά οι επιθέσεις κατά των Κοπτών της χώρας (το 10%-15% του συνολικού πληθυσμού των 89 εκατ. πολιτών) είτε με οργανωμένες βομβιστικές επιθέσεις είτε με μεμονωμένες δολοφονίες από τζιχαντιστές του ISIS με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν πολλοί τα σπίτια τους από φόβο. Μάλιστα, αρκετοί εξισλαμίζονται για να γλιτώσουν από τους διωγμούς, τις διακρίσεις σε βάρος τους ή τους αποκλεισμούς από το Δημόσιο. Πολύ συχνά διαμαρτύρονται –αυτήν την περίοδο στην κυβέρνηση του Αλ Σίσι- για τη βία που αντιμετωπίζουν, ενώ αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αλλά οι διώξεις συνεχίζονται. Πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο. Συμβαίνει εδώ και αιώνες.

Οι Κόπτες ήταν μία από τις πρώτες πληθυσμιακές ομάδες στη Μέση Ανατολή που ασπάστηκαν το χριστιανισμό, γύρω στο 50 μ. Χ. Η μετάβαση αυτή διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι η πίστη σε μια μετά θάνατον ζωή, κεντρικό σημείο της χριστιανικής διδασκαλίας, υπήρξε και βασική πίστη της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας. Ετσι, οι Κόπτες ασπάστηκαν με ευκολία τη νέα θρησκεία, παρότι αυτή εξακολούθησε να τελεί υπό απαγόρευση μέχρι και το 313 μ.Χ., χρονολογία κατά την οποία ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος (ο Μέγας) επέβαλε με νόμο την ανεξιθρησκία σε ολόκληρη την επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Σε όλη τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, όμως, οι Κόπτες διώκονταν συστηματικά. Αλλά και αργότερα, όταν η Αίγυπτος έγινε μουσουλμανικό κράτος, εκδηλωνόταν αποσπασματικά θρησκευτική βία εναντίον της κοινότητας, η οποία με την πάροδο των αιώνων έχει συρρικνωθεί αριθμητικά.

Η ονομασία «Κόπτες» προέρχεται από την ελληνική ονομασία «Αίγυπτος», που με τη σειρά της είχε προέλθει από το αρχαίο αιγυπτιακό «Ha-Ka-Ptah», δηλαδή «Οίκος του Ptah». Η ελληνική ονομασία παραφθάρηκε σε «Copt». Οι Κόπτες στην πλειονότητά τους, μιλούν και γράφουν αραβικά. Ωστόσο η θρησκευτική τους λατρεία και οι λειτουργίες γίνονται στην Κοπτική, μία εκδοχή αρχαίων αιγυπτιακών με ελληνικό αλφάβητο, ενώ οι ψαλμωδίες τους είναι καθαρά βυζαντινές.

Για τους Κόπτες, λοιπόν, η αρχή της χριστιανικής Εκκλησίας χρονολογείται γύρω στο 50 μ.Χ. όταν κατέφθασε ο Απόστολος Μάρκος στην Αλεξάνδρεια. Ο ίδιος θεωρείται ως ο πρώτος Πατριάρχης των Κοπτών, παρότι εκείνη την περίοδο η θρησκεία παρέμεινε κρυφή.

Σήμερα λοιπόν η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιγύπτου απευθύνεται σε 6 με 11 εκατομμύρια πιστούς. Εκτός Αιγύπτου ζουν ακόμη ένα εκατομμύριο μέλη της –για παράδειγμα στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 100 κοπτικοί ναοί. Στην Ελλάδα ζουν πάνω από 4.000 Κόπτες.

Από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έχει διαμορφώσει μια στενή σχέση με τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο _ ο οποίος μάλιστα ήταν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου όταν σημειώθηκε η επίθεση στην Αλεξάνδρεια.

Επί δύο συνεχή χρόνια, ο Αλ Σίσι έχει εμφανιστεί στις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στο Κάιρο, οι οποίοι γίνονται Ιανουάριο. Ο Κόπτης Πατριάρχης από την πλευρά του έχει ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης Σίσι και αποθαρρύνει το ποίμνιό του από το να επικρίνει τον πρόεδρο. Αλλά στην πραγματικότητα, όπως καταγγέλλουν και ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν έχει εφαρμοστεί καμία κυβερνητική πολιτική που να προστατεύει τη μειονότητα από τους ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές. Οι διώξεις και οι φονικές επιθέσεις  συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...