317
To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα έλεγε κανείς πως επιβράβευσε την παρελκυστική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ (ένθετη φωτογραφία) | REUTERS File Photos/Elizabeth Frantz και Go Nakamura

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε πολύτιμο χρόνο στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 17:38
To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα έλεγε κανείς πως επιβράβευσε την παρελκυστική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ (ένθετη φωτογραφία)
|REUTERS File Photos/Elizabeth Frantz και Go Nakamura

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε πολύτιμο χρόνο στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 17:38

Παγώνοντας προσωρινά την υποχρέωση του Ντόναλντ Τραμπ να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διευκόλυνε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Ως γνωστόν, από αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει η νέα σύνθεση του Κογκρέσου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η παρελκυστική τακτική του Τραμπ στο συγκεκριμένο θέμα επιβραβεύθηκε από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή της Βουλής επί τέσσερα χρόνια προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα.

Οπως έγραψε η Corriere della Sera, στο διάστημα της προσωρινής αναβολής οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξετάσουν αν τελικά θα ασχοληθούν επί της ουσίας με την υπόθεση. Αν το πράξουν, η τελική απόφασή τους θα ανακοινωθεί έπειτα από τη σύνθεση του νέου Κογκρέσου, τον Ιανουάριο του 2023. Εφόσον όμως οι Ρεπουμπλικανοί ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής, τότε οι δικαστές θα σταματήσουν εντελώς την έρευνα για τα φορολογικά του Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην παρούσα σύνθεσή του απαρτίζεται από συντηρητικούς δικαστές και ότι τρία από τα εννέα μέλη του έχουν διοριστεί επί προεδρίας Τραμπ, δηλαδή από τον ίδιο. Το συντηρητικό πνεύμα των δικαστών, εξάλλου, ανιχνεύεται εύκολα και σε άλλες κρίσεις τους, όπως λόγου χάρη στην απόφασή τους περί αμβλώσεων, η οποία προκάλεσε σοκ αλλά και διαμαρτυρίες σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ.

Επίσης, οι ανώτατοι δικαστές θα εξετάσουν στις 17 Νοεμβρίου τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ για το θέμα της παρέμβασης του Τραμπ στις εκλογές το 2020, και ειδικότερα για τις αγωνιώδεις κινήσεις του στην πολιτεία Τζόρτζια, όπου γύρευε επειγόντως «άλλες 11.780 ψήφους».

Σε μια άλλη περίπτωση, θα ασχοληθούν με την υπόθεση άρνησης της επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Αριζόνας, Κέλι Γουάρντ, να παραδώσει σε Επιτροπή της Βουλής κάποια τηλεφωνικά αρχεία.

Αυτή η τελευταία περίπτωση έχει, φυσικά, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι η συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής είναι αυτή που ερευνά τα γεγονότα της αποφράδας για την αμερικανική Δημοκρατία 6ης Ιανουαρίου 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...