454
Χιλιάδες κόσμου χαιρετούν φασιστικά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Μπενίτο Μουσολίνι, στο Πρεντάπιο, την Κυριακή | Francesca Volpi/Getty Images

Ιταλία: Η αστυνομία κυνηγούσε… ρέιβερ αντί για υποστηρικτές του Μουσολίνι που έκαναν παρέλαση

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 13:43
Χιλιάδες κόσμου χαιρετούν φασιστικά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Μπενίτο Μουσολίνι, στο Πρεντάπιο, την Κυριακή
| Francesca Volpi/Getty Images

Ιταλία: Η αστυνομία κυνηγούσε… ρέιβερ αντί για υποστηρικτές του Μουσολίνι που έκαναν παρέλαση

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2022, 13:43

Επί τρεις ημέρες, σε ένα χωράφι έξω από τη Μόντενα, 3.000 νέοι χόρευαν και λιάζονταν συμμετέχοντας σε ένα παράνομο rave πάρτι. Το ίδιο τριήμερο, σε απόσταση 130 χλμ, 2.000 νοσταλγοί  του Μουσολίνι γιόρταζαν στη γενέτειρά του, το Πρεντάπιο, το φασιστικό παρελθόν της χώρας τους, με πλήθος εκδηλώσεων –εξίσου παράνομες– σουβενίρ και φασιστικούς χαιρετισμούς αντί για… buongiorno.

Μαντέψτε ποιο από τα δύο «φεστιβάλ» διέκοψαν οι αρχές στέλνοντας εκατοντάδες αστυνομικούς και βαν για να τους συλλάβουν: Αν είπατε τους φασίστες (είτε με το πρόθεμα «νεο» είτε με το «μετά», φασίστες παραμένουν), λυπούμαστε αλλά μαντέψατε λάθος. Σε μία χώρα όπου οι εκδηλώσεις φασιστικής λατρείας απαγορεύονται διά νόμου, οι αρχές επέλεξαν να κυνηγήσουν τους… ρέιβερ, καθώς η Μελόνι και η παρέα της υποσχέθηκαν προεκλογικά να πατάξουν τα παράνομα πάρτι που «βρίθουν εγκληματικότητας».

Αντίθετα, κανείς δεν ασχολήθηκε με τους νοσταλγούς του Μπενίτο Μουσολίνο που παρήλασαν στη μικρή πόλη της Εμίλια Ρομάνα και έστησαν γιορτή στον τάφο του φασίστα δικτάτορα, στην 100ή επέτειο της πορείας των μελανοχίτωνων προς τη Ρώμη, που τον έφερε στην εξουσία.

Το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αντέδρασε έντονα για την αδιαφορία των αρχών να διακόψουν τις εκδηλώσεις τους, που ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Ο Αντρέα Ορλάντο, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και στέλεχος των Δημοκρατικών, είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί με ό,τι συνέβη στο Πρεντάπιο, «που κατά τη γνώμη μου ήταν πολύ πιο προκλητικό από το rave».

Τα ιταλικά ΜΑΤ προτίμησαν να πάνε στο χωράφι όπου γινόταν το rave, την ώρα που λιάζονταν οι κατασκηνωτές, αντί να διακόψουν το φασιστικό φεστιβάλ – EPA/ELISABETTA BARACCHI

Η Σάντρα Ζάμπα, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, είπε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή. «Εκαναν παρέλαση ανενόχλητοι και πανευτυχείς. Δεν έχουν κάτι να πουν για αυτό η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι; Δεν ζητούν συγγνώμη για την παραβίαση του νόμου περί ανασύστασης του φασιστικού κόμματος;», διερωτήθηκε.

Στην προεκλογική τους εκστρατεία, η Μελόνι και ο κυβερνητικός της εταίρος, Ματέο Σαλβίνι, υποσχέθηκαν να πατάξουν τα παράνομα πάρτι που είναι «γεμάτα αλκοόλ και ναρκωτικά» και είχαν επιτεθεί εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί τα άφηνε «ελεύθερα».

Στην πρώτη της ομιλία στη Βουλή ως πρωθυπουργός, η Μελόνι είπε ότι η Ιταλία «δεν είναι χώρα για νέους» και περιέγραψε μία κατάσταση «αυξανόμενης παρανομίας, με ναρκωτικά, αλκοόλ και εγκληματικότητα», την οποία θα καταπολεμήσει η κυβέρνησή της, ωθώντας τους νέους «σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες».

Οσον αφορά τις δηλώσεις της στην ίδια ομιλία, ότι «ποτέ δεν έδειξα συμπάθεια σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα», ο Μίρκο Σανταρέλι, πρόεδρος της διοργάνωσης του φασιστικού φεστιβάλ στο Πρεντάπιο, την δικαιολόγησε με… αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Πήρε τις αποστάσεις της γιατί έτσι έπρεπε να κάνει. Κι εμένα αν με ρωτούσε ο δικαστής αν είμαι φασίστας, “όχι” θα του έλεγα για να μην έχω μπελάδες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...