529
Νοσηλεύτριες ετοιμάζονται να εμβολιάσουν έναν πολίτη με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech | REUTERS/Thomas Peter

ΗΠΑ: Σχέδια για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 11:47
Νοσηλεύτριες ετοιμάζονται να εμβολιάσουν έναν πολίτη με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech
|REUTERS/Thomas Peter

ΗΠΑ: Σχέδια για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 11:47

Εκείνο που είχαν προβλέψει οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι για το εμβόλιο του κορονοϊού, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ: να το διαθέτουν σε ετήσια βάση, όπως και αυτό της γρίπης.

Η αμερικανική Yπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ζήτησε από τους επιστημονικούς συμβούλους της να θέσουν τους κανόνες για τη χορήγηση ενισχυτικών εμβολίων μία φορά τον χρόνο για τους περισσότερους πολίτες.

Ενα από τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι κάθε πότε και με ποιον τρόπο θα αλλάζει η συνταγή του εμβολίου.

«Η συμβουλευτική επιτροπή συνεδρίασε για να αποφασίσει αν ήρθε η στιγμή που μπορεί να προχωρήσει στην απλοποίηση της χρήσης των εμβολίων για την Covid-19», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάσλοου της FDA.

Οπως ανέφερε ο Guardian, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν στα βασικά σημεία με τη θέση της υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από τους συνεχείς εμβολιασμούς.

Στις ΗΠΑ, πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει ένα εμβόλιο Covid, αλλά μόλις το 16% έχει λάβει την τέταρτη ή την πέμπτη δόση.

Γι’ αυτό και οι Αρχές καλούνται να αποφασίσουν ποιος χρειάζεται και άλλο εμβόλιο, ποιο θα είναι αυτό και πόσο συχνά.

«Εξακολουθούμε να είμαστε προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση, ακόμα κα με τις τελευταίες υποπαραλλαγές της Ομικρον», σημείωσε ο Πολ Οφιτ, επιφανής σύμβουλος της FDA και ειδικός στα εμβόλια στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Η συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αποφάσισε κατ’ αρχάς ότι σε όλους θα χορηγείται η ίδια συνταγή, είτε είναι η πρώτη τους δόση είτε η πέμπτη κ.λπ.

Αυτό που ισχύει προς το παρόν είναι ότι για τις ενισχυτικές δόσεις, στους πολίτες χορηγείται το συνδυαστικό εμβόλιο των Pfizer ή Moderna, που περιλαμβάνει προστασία για την Ομικρον.

Σύμφωνα με τη FDA, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα αρκούνται σε μία δόση κάθε φθινόπωρο, η οποία θα στοχεύει στην εξουδετέρωση των νέων παραλλαγών. Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν δύο δόσεις, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ή πολύ μικρά παιδιά που εμβολιάζονται για πρώτη φορά (το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο της γρίπης).

Για αυτό, όμως, χρειάζεται λεπτομερής καταγραφή των νοσηλειών για Covid, και ειδικότερα όσων μπαίνουν στο νοσοκομείο παρ’ όλο που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, τόνισε ο Οφιτ.

«Μόνο τότε θα μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος πρέπει να εμβολιάζεται με τι και πότε», σημείωσε.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι νέοι και υγιείς άνθρωποι χρειάζονται εμβόλιο κάθε χρόνο. «Δύσκολα  μπορούμε να το πούμε αυτό προς το παρόν», είπε ο Ερικ Ρούμπιν από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η συμβουλευτική επιτροπή επισήμανε ακόμα ότι μπορεί το φθινόπωρο να μην είναι η κατάλληλη εποχή για τον ετήσιο εμβολιασμό. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε πότε αρχίζουν να αυξάνονται οι μολύνσεις και πόσο διαρκεί η προστασία από μία ενισχυτική δόση, σημείωσε ο Αρθουρ Ράινγκολντ, σύμβουλος της FDA και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Τα κύματα της γρίπης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εμφανίζονται στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα, αλλά της Covid-19 όλο τον χρόνο.

Οσο για τη συνταγή του εμβολίου, η FDA σχεδιάζει νέα συνάντηση της επιστημονικής επιτροπής στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου για να αποφασίσει σε ποιο στέλεχος –ή στελέχη– του ιού θα πρέπει να στοχεύει το εμβόλιο. Η Pfizer και η Moderna ανακοίνωσαν ότι έτσι θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να ετοιμάσουν τα νέα εμβόλια για το φθινόπωρο, ενώ η Novavax ζήτησε περισσότερο χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...