410
Ο Εντουαρντ Γουίλσον, το 2002. Ο μεγάλος επιστήμονας ανακάλυψε 400 είδη μυρμηγκιών | Rick Friedman/Corbis via Getty Images

ΗΠΑ: Πέθανε ο Εντουαρντ Γουίλσον, ο «σύγχρονος Δαρβίνος»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2021, 12:22
Ο Εντουαρντ Γουίλσον, το 2002. Ο μεγάλος επιστήμονας ανακάλυψε 400 είδη μυρμηγκιών
|Rick Friedman/Corbis via Getty Images

ΗΠΑ: Πέθανε ο Εντουαρντ Γουίλσον, ο «σύγχρονος Δαρβίνος»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2021, 12:22

Ο βιολόγος, φυσιοδίφης και συγγραφέας Εντουαρντ Οσμπορν Γουίλσον, γνωστός και ως «σύγχρονος Δαρβίνος» και «πατέρας της βιοποικιλότητας», πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 92 ετών, στη Μασαχουσέτη.

Ο παγκοσμίου φήμης βιολόγος του Χάρβαρντ και φυσιοδίφης έγραψε 20 βιβλία, κέρδισε δύο βραβεία Πούλιτζερ και ανακάλυψε εκατοντάδες νέα είδη.

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες που πέρασαν από τον πλανήτη.

Μαζί με τον βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο Γουίλσον θεωρείται μία από τις σημαντικές παγκόσμιες προσωπικότητες της μελέτης της φύσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Γουίλσον μελέτησε την κοινωνική ζωή των οργανισμών και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της κοινωνιοβιολογίας και της νησιωτικής βιογεωγραφίας.

Αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα Half-Earth του Γουίλσον προτείνει την προστασία του 50% των εδαφών και των υδάτων του πλανήτη, ώστε να υπάρχουν αρκετά διαφοροποιημένα και αλληλοσυνδεόμενα οικοσυστήματα για να ανατραπεί ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών, που σήμερα εξελίσσεται με πρωτόγνωρο, εδώ και 10 εκατομμύρια χρόνια, ρυθμό.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καλέσει τις χώρες να δεσμευθούν για τη διατήρηση του 30% των εδαφών και των υδάτων της Γης –διπλασιάζοντας έτσι τις ζώνες που βρίσκονται σήμερα υπό κάποιας μορφής προστασία– μέχρι το 2030, στόχος που είναι γνωστός ως «30 μέχρι το ’30» και είναι εν μέρει εμπνευσμένος από τον Γουίλσον.

Ο επιστήμονας γεννήθηκε στην Αλαμπάμα και η διαδρομή του ως εντομολόγου ξεκίνησε σε ηλικία 10 ετών, όταν περνούσε ώρες στα δάση συλλέγοντας ζωύφια και πεταλούδες.

Συνέχισε να ασχολείται με το πάθος του επί 70 χρόνια, ως επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σε όλη του την καριέρα, ο Γουίλσον ανακάλυψε περισσότερα από 400 είδη μυρμηγκιών. Είχε πει ότι ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα ήταν η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους τον κίνδυνο και τις διαδρομές της τροφής, για παράδειγμα εκκρίνοντας χημικές ουσίες.

Ο Γουίλσον προκάλεσε αντιδράσεις εναντίον του, το 1975, όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Κοινωνιοβιολογία: Η νέα Σύνθεση». Τότε, ορισμένοι επιστήμονες τον κατηγόρησαν ότι υποστηρίζει πως οι ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο αλτρουισμός και η εχθρότητα, υπαγορεύονται μάλλον από τα γονίδια ή από την «φύση», παρά από τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την ανατροφή. Επικριτές του είχαν πει ότι η θεωρία του έχει ίχνη της ευγονικής.

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του θεωρείται η ηλεκτρονική «Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής», μία βάση δεδομένων με δωρεάν πρόσβαση που απαριθμεί τους ζωντανούς οργανισμούς της Γης.

Εδώ και χρόνια, ζούσε σε κοινότητα συνταξιούχων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και πρόσφατα είχε εκδώσει το τελευταίο της μακράς σειράς των βιβλίων του για τη βιοποικιλότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...