362
Ασθενής με κορονοϊό και γιατρός σε νοσοκομείο στο Χιούστον του Τέξας | REUTERS/Callaghan O'Hare

ΗΠΑ: Εφιαλτική πρόβλεψη για πάνω από 230.000 νεκρούς του κορονοϊού ως τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 16:02
Ασθενής με κορονοϊό και γιατρός σε νοσοκομείο στο Χιούστον του Τέξας
|REUTERS/Callaghan O'Hare

ΗΠΑ: Εφιαλτική πρόβλεψη για πάνω από 230.000 νεκρούς του κορονοϊού ως τον Νοέμβριο

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 16:02

Με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά (ήδη απέχουν λιγότερο από 100 ημέρες), η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα.

Στη συζήτηση σχεδόν σίγουρα θα βαραίνει ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος σύμφωνα με μια προβολή από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον θα ξεπεράσει και τις εφιαλτικές προβλέψεις που γίνονταν τους πρώτους μήνες.

Η εκτίμηση του Ινστιτούτου είναι ότι ο απολογισμός της πανδημίας στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα φθάσει τους 230.822 νεκρούς τον Νοέμβριο.

Το μοντέλο βασίζεται στα τρέχοντα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης: τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά (πάνω από 72.000 μόνο χθες Πέμπτη), ενώ μέρος των Αμερικανών αρνούνται να φορούν μάσκες, να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση ή να εφαρμόζουν άλλα μέτρα και συστάσεις για την προστασία τους.

Στην περίπτωση που όλοι οι πολίτες συμμορφώνονταν προς τη σύσταση να φορούν μάσκες, ο αριθμός των νεκρών θα μειωνόταν σε 198.831, κατά τους υπολογισμούς του IHME. Με άλλα λόγια θα είχε επιζήσει μια πόλη άνω των 40.000 ανθρώπων.

Μέσα σε λίγες ημέρες το IHME αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, καθώς στις 22 Ιουλίου προέβλεπε ότι θα ανέρχονται σε 219.834 τον Νοέμβριο.

Την Τετάρτη οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 150.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ως το βράδυ της Πέμπτης ανέρχονταν πλέον σε 151.826, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφταναν τα 4,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο διαγνώστηκε ότι έχει αποθεραπευτεί.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που η χώρα καταμετρά πάνω από 1.200 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας.

Αφού γνώρισε μικρή βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, οι ΗΠΑ βλέπει από τα τέλη του Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται ξανά με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της.

Η Φλόριντα είναι η πολιτεία που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς κατέγραψε την Πέμπτη 253 νέους θανάτους, νέο ρεκόρ. Ξεπέρασε μάλιστα την Πολιτεία της Νέας Υόρκης — ως την άνοιξη το επίκεντρο της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια — σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από την Καλιφόρνια, ο πληθυσμός της οποίας είναι διπλάσιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...