492
Ο Ρίσι Σούνακ αριστερά, σε μία συγκέντρωση στον ναό του Σαουθάμπτον, μαζί με τη μητέρα του (με το μπλε σάρι) και τον πατέρα του (με το ροζ πουκάμισο) |

Ινδουιστές στη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο δικός μας Μπαράκ Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 12:13
Ο Ρίσι Σούνακ αριστερά, σε μία συγκέντρωση στον ναό του Σαουθάμπτον, μαζί με τη μητέρα του (με το μπλε σάρι) και τον πατέρα του (με το ροζ πουκάμισο)
|

Ινδουιστές στη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο δικός μας Μπαράκ Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2022, 12:13

Ο Ρίσι Σούνακ κατέρριψε πολλά στεγανά στη Βρετανία: ο πρώτος μη λευκός, ο πρώτος ινδικής καταγωγής και ο πρώτος ινδουιστής πρωθυπουργός

Οι υποστηρικτές του, που είναι απόγονοι μεταναστών όπως ο ίδιος, τον αποκαλούν με περηφάνεια, «ο δικός μας Μπαράκ Ομπάμα» και αισιοδοξούν ότι η εκλογή του στην Ντάουνινγκ Στριτ θα μειώσει τον ρατσισμό εναντίον των Βρετανών δεύτερης και τρίτης γενιάς, τον οποίο έχει βιώσει και ο ίδιος ο Σούνακ, όπως έχει δηλώσει.

Από μικρός, ο Σούνακ και οι γονείς του πήγαιναν τακτικά στον ινδουιστικό ναό Vedic Society στο Σαουθάμπτον, τον οποίο συνίδρυσε ο παππούς του, μετανάστης από την ανατολική Αφρική, πριν 50 χρόνια και όπου όλοι του οι συγγενείς και η δική του οικογένεια πλέον, προσεύχονται τακτικά.

Οταν ανακοινώθηκε ότι το «δικό τους παιδί» ήταν ο νέος πρωθυπουργός, οι συγκεντρωμένοι πιστοί και φίλοι του στο ναό, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και είπαν μία προσευχή για τον Σούνακ, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος των Times, που ήταν παρών.

Ηταν μάλιστα, η ημέρα του φωτός για τους Ινδουιστές, η κορύφωση του πενθήμερου φεστιβάλ Ντιβάλι, της μεγαλύτερης ινδουιστικής γιορτής μέσα στο χρόνο, που συμβολίζει «τη νίκη του φωτός κατά του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας».

Το τρίτο βράδυ του Ντιβάλι, οι Ινδουιστές γιορτάζουν με πυροτεχνήματα. «Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα αυτή τη φορά», είπε χαρακτηριστικά ο Σαντζέι Τσανταράνα, πρόεδρος του ναού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Σούνακ θα προσφέρει «έμπνευση στους νεότερους» στην κοινότητά τους. «Ο Ρίσι στην πρωθυπουργία είναι ο Μπαράκ Ομπάμα της Βρετανίας. Οπως ο Ομπάμα έσπασε το φράγμα στις ΗΠΑ, έτσι και τώρα εδώ. Είμαστε περήφανοι. Βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα εδώ και 22 χρόνια και μου έχει δώσει τα πάντα. Αυτό δείχνει ότι αν έχεις το ταλέντο και τις ικανότητες,  η θέση είναι δική σου».

Ο Ρίσι Σούνακ μικρός, όταν πήγαινε στο κατηχητικό σχολείο του ναού του Σαουθάμπτον, κάθε Κυριακή

Μιλώντας στους Times, ο Τσανταράνα είπε ότι είναι μία περήφανη στιγμή για τους Ινδουιστές. «Δεν είμαστε πια απλά μία περιθωριακή κοινότητα, γίναμε μέρος του συστήματος».

Οταν ο Σούνακ πηγαίνει στον ναό να προσευχηθεί, «κάθεται στο πάτωμα όπως όλοι», δεν ξεχώρισε ούτε όταν έγινε υπουργός Οικονομικών επί Μπόρις Τζόνσον. «Είναι ταπεινός και προσγειωμένος».

Ο Τσανταράνα είπε ότι περιμένει τηλεφώνημα από τον πατέρα του νέου πρωθυπουργού, για να του ζητήσει να έρθει να προσευχηθεί ο γιος του, αλλά αυτή τη φορά θεωρεί ότι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών για ευνόητους λόγους.

Οταν ήταν μικρός ο Σούνακ, πήγαινε στο κατηχητικό του ναού κάθε Κυριακή. Τον περασμένο Ιούλιο, η οικογένειά του πρόσφερε φαγητό στην κοινότητα, το οποίο μαγείρεψε ο ίδιος με τη σύζυγό του και τις κόρες τους στις εγκαταστάσεις του ναού.

Τον Ιούλιο, ο Ρίσι Σούνακ μαγείρεψε για την κοινότητα παραδοσιακά γεύματα μαζί με την οικογένειά του στον ινδουιστικό ναό

Ο Τσανταράνα πιστεύει ότι η βασική αρχή του Ινδουισμού, «όλος ο κόσμος είναι μία οικογένεια», θα επηρεάσει βαθιά την πολιτική του Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...