392
Ο Ραούλ Γκάντι χαιρετά υποστηρικτές του μετά τη δίκη του | REUTERS/Adnan Abidi

Ινδία: Αποπέμφθηκε από τη Βουλή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 14:30
Ο Ραούλ Γκάντι χαιρετά υποστηρικτές του μετά τη δίκη του
|REUTERS/Adnan Abidi

Ινδία: Αποπέμφθηκε από τη Βουλή ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2023, 14:30

Το κοινοβούλιο της Ινδίας ανέστειλε την ιδιότητα του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Ραούλ Γκάντι, ως μέλους της Κάτω Βουλής, μια ημέρα αφ’ ότου δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση για δυσφήμηση.

Η καταδίκη του αφορούσε ομιλία που είχε εκφωνήσει το 2019, στην οποία αναφερόταν σε «κλέφτες» που έχουν το ίδιο επίθετο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Την Πέμπτη, ο Γκάντι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και η ποινή που του επιβλήθηκε είναι με αναστολή ενός μήνα.

Η «ιδιότητα του Γκάντι ως μέλους της Lok Sabha αναστέλλεται», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κάτω Βουλής, την Παρασκευή.

Η υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση εις βάρος του 52χρονου πολιτικού κατατέθηκε από στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «Μπαρατίγια Τζανάτα» (BJP), έπειτα από ομιλία στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2019, όταν ο Γκάντι είχε αναφερθεί στο επώνυμο Μόντι και είχε διερωτηθεί πώς «όλοι οι κλέφτες έχουν αυτό το επίθετο».

Ενας στενός σύμβουλος του Γκάντι δήλωσε ότι ο τελευταίος ήδη υπάκουσε στην εντολή του δικαστηρίου και δεν εισήλθε στο Κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στις διαδικασίες του.

Ηγέτες του Κόμματος του Κογκρέσου είπαν ότι προετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

«Η μάχη αυτή θα δοθεί τόσο νομικά όσο και πολιτικά», είπε ο εθνικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παουάν Χέρα.

Την Παρασκευή, μέλη του κόμματος διαδήλωσαν σε κάποια τμήματα της χώρας κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του Γκάντι.

Αξιωματούχοι του κόμματος έχουν χαρακτηρίσει την απόφαση πολιτικά υποκινούμενη και κατηγορούν για αυτό την κυβέρνηση του Μόντι και το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

«Το BJP φοβάται την άνοδο του Ραούλ Γκάντι, ο οποίος συνιστά άμεση απειλή προς την κυβέρνηση Μόντι», είπε ο Πραντίπ Μπατατσαρίγια, βουλευτής του κόμματος του Κογκρέσου από το κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Ο πρόεδρος του BJP από την πλευρά του, Τζ.Π Νάντα, απέρριψε τις κατηγορίες και είπε ότι ο Γκάντι προσέβαλε ένα τμήμα του ινδικού λαού που τυχαίνει να έχει το ίδιο επίθετο με τον πρωθυπουργό.

Ο Γκάντι είναι ένας από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα, ο οποίος θα είναι ο αντίπαλος υποψήφιος του Μόντι όταν ο τελευταίος διεκδικήσει τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία το 2024.

Το άλλοτε ισχυρό κόμμα του Κογκρέσου ελέγχει λιγότερο από το 10% των εδρών της Κάτω Βουλής και υπέστη βαριά ήττα από το BJP σε δύο διαδοχικές γενικές εκλογές με τελευταίες εκείνες του 2019.

Ο Μόντι παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Ινδίας με σημαντική διαφορά και αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει τρίτη νίκη στις επόμενες γενικές εκλογές το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News