515
(φωτ.αρχείου) | EPA

Η τουρκική προκλητικότητα δεν γνωρίζει από εορτές – Υπερπτήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2018, 17:38
(φωτ.αρχείου)
|EPA

Η τουρκική προκλητικότητα δεν γνωρίζει από εορτές – Υπερπτήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2018, 17:38

Τι κι αν είναι στη μια πλευρά του Αιγαίου Χριστούγεννα; Η Τουρκία δείχνει να αγνοεί ακόμη και την άτυπη «ανακωχή» των εορταστικών ημερών και να επιδίδεται σε προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις ακόμη και μέσα στις εορτές.

Στις 15:04 της Τρίτης, ανήμερα των Χριστουγέννων, σχηματισμός τουρκικών F-16 παραβίασε το FIR Αθηνών και πέταξε σε ύψος 27.000 ποδών (περίπου 8,3 χιλιόμετρα) πάνω από το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

Στη συνέχεια ένα δεύτερο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πέταξαν πάνω από τη Ρω σε ύψος 28.000 ποδών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από τα κριτικά νησιά πέταξαν και την περασμένη  Πέμπτη, λίγη ώρα αφότου έφυγε από αυτά ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα, η ακροδεξιά επικεφαλής του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ εξαπέλυε επίθεση κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τα πυρά της όμως συγκέντρωσε και ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του.

«Για να έχεις εθνική στάση πρέπει πρώτα να έχεις εθνική συνείδηση. Να ένα άλλο παράδειγμα. Όποιος μένει σιωπηλός απέναντι στις απειλές της Ελλάδας, δεν μπορεί να μιλάει για εθνική στάση.

» Ο θρασύδειλος έλληνας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου απειλεί την Τουρκία. Κανείς δεν γνωρίζει από όρια πια. Ακόμη και ο υπουργός Τουρισμού οργανώνει ταξίδια σε υπό κατοχή εδάφη, σε υπό κατοχή νησιά, λέγοντας ότι είναι ελληνικά και δεν βγάζεις άχνα.

» Επομένως, ποιος είναι εκείνος που θα κλείσει το στόμα του ασύδοτου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου (της Ελλάδας); Ποιος;», αναρωτήθηκε η Μεράλ Ακσενέρ.

Στο τέλος της ομιλίας της η Ακσενέρ ευχήθηκε… «καλά Χριστούγεννα» στους χριστιανούς συμπολίτες της και απηύθυνε έκκληση για αδελφοσύνη.

Τσαβούσογλου για Τσίπρα, S400 και γεωτρήσεις

Εν τω μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας την αποτίμηση του 2018 προς τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο  αλλά και τους S-400.

«Τώρα πρόκειται να πραγματοποιήσουμε το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτού ο Τσίπρας θα έρθει στην Αγκυρα», είπε χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Αγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στα βόρεια των Κατεχομένων. Ακόμη επιβεβαίωσε την έλευση και άλλου ενός γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, προκειμένου η Τουρκία να δηλώσει ακόμη περισσότερο παρούσα στην περιοχή.

«Για να μην υπάρξει πρόβλημα ξεκινάμε κι εμείς το σκάψιμο σε εκείνες τις περιοχές, μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα ΗΕ.  Ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η “νότια Κύπρος” [εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία], αλλά αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθιξε και το θέμα των S-400 και διαβεβαίωσε ότι, ακόμη και αν η Τουρκία αγοράσει τους Patriot, δεν θα ακυρωθεί το πρόγραμμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος. «Το λέμε συνεχώς στους συνομιλητές μας ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει κλειδώσει και δεν υπάρχει θέμα οπισθοχώρησης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...