956
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με στρατιώτες στη Μεγίστη στις 19 Δεκεμβρίου | ΥΠΕΘΑ

Κλιμάκωση στο Αιγαίο με πόλεμο δηλώσεων και τουρκικές υπερπτήσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 13:04
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με στρατιώτες στη Μεγίστη στις 19 Δεκεμβρίου
|ΥΠΕΘΑ

Κλιμάκωση στο Αιγαίο με πόλεμο δηλώσεων και τουρκικές υπερπτήσεις

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 13:04

Δηλώσεις και απαντήσεις, υπερπτήσεις και ανυπόστατες τουρκικές θεωρίες για τα νησιά του Αιγαίου πλαισιώνουν το σκηνικό όξυνσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας που στήθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Η παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη, για δυναμική απάντηση της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί σε ελληνικό έδαφος, έδωσε την αφορμή για ρητορεία σε υψηλούς τόνους από τον τούρκο υπουργό Αμυνας και σε έμπρακτες προκλήσεις από την Αγκυρα.

Ολα αυτά λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το άτυπο (αλλά και τόσο συχνά πλέον παραβιασμένο) μορατόριουμ τις ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών εορτών και την ώρα που σε μια άλλη γωνιά της Μεσογείου, στην Κύπρο, πυκνώνουν οι διεργασίες που αφήνουν εκτός ενεργειακού κάδρου την Τουρκία.

Ας τα δούμε με τη σειρά. Την Τετάρτη κατά την τακτική ετήσια ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Αμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να δώσουν άμεση και αποτελεσματική απάντηση σε οποιονδήποτε επιβουλευθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Αίσθηση όμως προκάλεσε μία  παρέμβασή του με σαφή πολιτική τοποθέτηση. «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση», είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ εκφράζοντας προφανώς τις απόψεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε όμως και ο υπουργός που βρισκόταν στη Μεγίστη. «Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας», είπε.

Από την Αγκυρα η απάντηση ήρθε καταρχάς ανεπίσημα από τον Τύπο και πρόσωπα που άλλοτε είχαν θεσμικό ρόλο.

Ο Ουμίτ Γιαλίμ, απόστρατος αξιωματικός και πρώην γραμματέας του υπουργείο Αμυνας στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010, επανέφερε τις θεωρίες ότι υπάρχουν 18 νησιά στο Αιγαίο που έχουν… παραχωρηθεί στην Ελλάδα με δικαιώματα χρήσης και ότι στην πραγματικότητα είναι τουρκικά.

Πρόκειται για μικρά και μεγάλα, από τους Λειψούς και του Αρκιούς ως τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λέσβο. Ο ίδιος κάποτε είχε ισχυριστεί ότι η Κρήτη είναι κατά το ένα τέταρτο ελληνική (τα άλλα τρία ανήκουν στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία). Οι παρακείμενες μικρές και μεγάλες νησίδες είναι τουρκικές.

Ο χάρτης που είχε παρουσιάσει ο Γιαλίμ με την Κρήτη χωρισμένη στα τέσσερα, με ελληνικό, βουλγαρικό, μαυροβουνιακό και σερβικό κομμάτι συν κάποια τουρκικά νησιά, όπως η Γαύδος

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν άφησαν και αυτά ασχολίαστες αναφορές του ναυάρχου Αποστολάκη, μιλώντας για «θρασύτατη δήλωση», «δήλωση σκάνδαλο» και «ανακοίνωση που ξεπερνά τα όρια».

Η θεσμική απάντηση στις αναφορές του Α/ΓΕΕΘΑ ήλθε την Πέμπτη από τον πρώην ομόβαθμό του και νυν υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Με τον όρο «γαλάζια πατρίδα» η Τουρκία αναφέρεται έμμεσα στις ναυτικές της δυνάμεις και τις διεκδικήσεις της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Υπερπτήσεις στο Καστελόριζο

Κατά κανόνα οι Τούρκοι δεν μένουν στα λόγια, αλλά προχωρούν και σε πράξεις με συμβολικό χαρακτήρα.

Το πρωί της Πέμπτης ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση, σε σχετικά χαμηλό ύψος, πάνω από το Καστελόριζο, λίγη ώρα αφότου είχε αναχωρήσει από αυτό ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Αργότερα ακολούθησαν και άλλες παραβιάσεις του εθνικού εναέριο χώρου.

Ο υπουργός, που συνοδευόταν από τον αρχηγό του ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, διανυκτέρευσε στο νησί σε συνέχεια περιοδείας του σε ακριτικά νησιά (για αυτό τον λόγο απουσίασε από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο).

Η απάντηση του υπουργού ήλθε από το λογαριασμό του στο Twitter, συνοδευόμενη από ένα σύντομο βίντεο μέσα από το στρατιωτικό ελικόπτερο που τον μετέφερε. Μιλά για «ψευτοτσαμπουκάδες» από την τουρκική πλευρά τους οποίος αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η τορπιλάκατος του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα  όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά  τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες», γράφει.

Μπαράζ παραβιάσεων

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στις 08:42 στο FIR Αθηνών, στις 8:43 πραγματοποίησαν χαμηλή πτήση σε ύψος 4.000 πόδια (περίπου 1.200 μέτρα) πάνω από το Καστελόριζο και αποχώρησαν από το FIR Αθηνών στις 8:44.

Στις 10:51 ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Oινούσες και ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά και τα δύο σε ύψος 8 χιλιομέτρων.

Τα τουρκικά μαχητικά ξαναμπήκαν στο FIR Αθηνών στις 11:25. Πέταξαν σε ύψος 8 χιλιομέτρων πάνω από τη Μεγίστη και, λίγο αργότερα, στις 11:31 πάνω από τη Μεγίστη και τη Νήσο Ρω, σε ύψος 10 χιλιομέτρων.

Συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στις δύο πλευρές του Αιγαίου, στην Μπιρσέβα του Ισραήλ διεξάγεται η 5η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι επιτεύχθηκε η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed από την ανατολική Μεσόγειο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδας προς την Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οριστική υπογραφή της συμφωνίας να αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Η Τουρκία, που επιμόνως αναζητά (ή απειλεί να το κάνει) υδρογονάνθρακες ακόμη και σε θαλάσσια οικόπεδα που δεν της ανήκουν, απορρίφθηκε ως πιθανή διαδρομή για τον EastMed.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...