784
Αστεγοι στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Η απογοήτευση για την παρακμή της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες | Shutterstock

Σαν Φρανσίσκο: Κέντρο απεξάρτησης έγινε… παζάρι ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 21:29
Αστεγοι στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Η απογοήτευση για την παρακμή της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες
|Shutterstock

Σαν Φρανσίσκο: Κέντρο απεξάρτησης έγινε… παζάρι ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 21:29

Οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στο «Tenderloin Linkage Center», τη διαβόητη συνοικία Tέντερλοϊν, με εντολή της δημοκρατικής δημάρχου Λάντον Μπριντ, η οποία το ίδρυσε. Παρά τις δεσμεύσεις της, το κέντρο δεν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή την εμφανή μείωση των τοξικομανών στην πόλη, η οποία μαστίζεται από τα ναρκωτικά. Το αποτέλεσμα ήταν το κέντρο, από δομή αποτοξίνωσης, να μετατραπεί σε υπαίθριο καταυλισμό ναρκομανών.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το συγκεκριμένο κέντρο άνοιξε πριν από περίπου 11 μήνες και κόστισε 22 εκατ. δολάρια, από χρήματα των φορολογουμένων, οι οποίοι τώρα λένε ότι μάλλον επιδείνωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών που αντιμετωπίζει το Σαν Φρανσίσκο, παρά το έλυσε.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η πλατεία δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο παζάρι δωρεάν ναρκωτικών για όλους. «Οδηγούν σε αυτή τη δομή τους ανθρώπους αυτούς και τους κρατούν για λίγο. Επειτα, ή τους αφήνουν να φύγουν, είτε εκείνοι “το σκάνε” μόνοι τους. Κάθε μέρα που περνά, το γκέτο της ανομίας, των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας γιγαντώνεται», λέει κάτοικος της περιοχής. «Πραγματικά τρομάζουμε να περπατήσουμε στους δρόμους, ακόμα και το μεσημέρι».

Παρόμοια κατάσταση παρουσιάζουν και άλλοι κάτοικοι της πόλης: «Περισσότεροι ταραχοποιοί εγκαθίστανται στη γειτονιά, παρά άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη και θέλουν να ξεφύγουν από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Τους βλέπεις να κάνουν χρήση στα πεζοδρόμια, μέσα στα καταστήματα, ακόμα και στη μέση του δρόμου. Οι άνθρωποι αυτοί νευριάζουν με το παραμικρό, χτυπούν τους άλλους και τους ληστεύουν», δηλώνει ακόμη ένας κάτοικος. «Η περιοχή περνάει μια περίοδο παραφροσύνης».

Αλλοι κάτοικοι της συνοικίας υποστηρίζουν ότι το έντονο πρόβλημα ξεκίνησε όταν άνοιξε το κέντρο φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται αν κινδυνεύουν κάθε φορά που φεύγουν από το σπίτι να πάνε στη δουλειά. «Κάθε πρωί είναι σαν μια ρώσικη ρουλέτα. Μέχρι να πάω στο γραφείο έχουν λιποθυμήσει δέκα άτομα μπροστά στα πόδια μου», λέει ένας κάτοικος. «Θα γίνουν βίαιοι; Θα μας απειλήσουν; Θα μας ληστέψουν; Θα μας σκοτώσουν; Κανείς δεν ξέρει», συμπληρώνει.

Χρήστης ναρκωτικών ετοιμάζει τη δόση του, σε δρόμο του Σαν Φρανσίσκο (Shutterstock)

Η συγκεκριμένη δομή υποτίθεται ότι είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στέγαση και υποστήριξη σε νεαρούς ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Ωστόσο, παρά το κλείσιμό της, η χρήση ναρκωτικών και ιδιαίτερα φαιντανύλης εξακολουθεί να είναι κοινό θέαμα στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο, με ευάλωτους νέους να είναι έρμαια και εύκολες επιλογές για εμπόρους ναρκωτικών και εγκληματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον εθισμό τους.

Η φαιντανύλη είναι 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη και αρκετές φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη: ακόμη και μια μικρή ποσότητα είναι ικανή να σκοτώσει. Λόγω του χαμηλού κόστους της, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ναρκωτικές ουσίες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών και συγκεκριμένα από φαιντανύλη στο Σαν Φρανσίσκο, παρά από Covid.

Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να βάλουν οριστικό «λουκέτο» στη δομή της συνοικίας Τέντερλοϊν, η οποία είναι γειτονική με τη Γιούνιον Σκουέαρ και άλλες τουριστικές περιοχές της πόλης, όχι μόνο επειδή δεν έλυνε προβλήματα, αλλά μάλλον δημιουργούσε και επιπρόσθετα. Η περιοχή είχε μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης και χρήσης οπιοειδών, με θανάτους σε καθημερινή βάση.

Ηδη, εφέτος, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Σαν Φρανσίσκο, όταν πέρυσι είχαν καταγραφεί 641 θάνατοι. «Πρόκειται για μια κρίση δημόσιας υγείας που απαιτεί κατεπείγουσα αντίδραση σε ό,τι αφορά τον συντονισμό και την αποφασιστικότητα των Αρχών», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Ματ Χέινι.

Υπάρχει, ωστόσο και η άλλη πλευρά, αυτή των ακτιβιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο του κέντρου, σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους θανάτους στο Σαν Φρανσίσκο. Δυο τοξικομανείς δηλώνουν ότι «φοβούνται ότι μετά το κλείσιμο της δομής, μπορεί να κινδυνεύσουν από υπερβολική δόση ναρκωτικών». Οπως εξηγούν, «η παροχή στέγης θα μπορούσε να τους βοηθήσει να μείνουν “καθαροί”.» «Ποιος θέλει να είναι “καθαρός”, όταν δεν έχει πού να μείνει;», διερωτώνται.

Η απογοήτευση για την παρακμή του Σαν Φρανσίσκο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Κορυφώθηκε με την εκδίωξη του προοδευτικού Γενικού Εισαγγελέα Τσέσα Μπουντέν, μετά από εκλογές ανάκλησής του, επειδή κατηγορήθηκε συχνά για ήπιες πρακτικές αντιμετώπισης του εγκλήματος. Η γενική εισαγγελέας της πόλης, Μπρουκ Τζένκινς, η οποία αντικατέστηκε τον Μπουτέν, μελέτησε ξανά και ανακάλεσε 30 ποινές που είχαν καταλογιστεί σε εμπόρους φαιντανύλης ως «εξωφρενικά επιεικείς».

Η ίδια έχει ανακοινώσει την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, προειδοποιώντας τους εμπόρους φαιντανύλης ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για φόνο εφόσον οι ουσίες που εμπορεύονται αποδειχθεί ότι συνδέονται με θανάτους από υπερβολική δόση. Η νέα γενική εισαγγελέας έχει, επίσης, δεσμευθεί ότι τα άτομα που λαμβάνουν πέντε αναφορές από την αστυνομία για χρήση ναρκωτικών δημοσίως θα παραπέμπονται σε εναλλακτικό κοινοτικό δικαστήριο, που θα τους υποχρεώνει σε θεραπεία αποτοξίνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...