229
Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα | Shutterstock/Nikitriy

Ρωσικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ με κατασχέσεις και απελάσεις

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 13:17
Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα
|Shutterstock/Nikitriy

Ρωσικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ με κατασχέσεις και απελάσεις

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 13:17

Σε αντίποινα για μέτρα που έλαβε το αμερικανικό Κογκρέσο, η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση μίας εξοχικής κατοικίας και μιας αποθήκης τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές διπλωματικές αρχές στη Μόσχα, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.

Παράλληλα, από την 1η Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία στα επίπεδα του ρωσικού στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση του αμερικανικού προσωπικού στη Ρωσία στα 455 άτομα.

Τα μέτρα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έρχονται μία ημέρα μετά από πακέτο κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία (αλλά και κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας για διαφορετικούς λόγους).

Οπως υπενθυμίζει το ρωσικό υπουργείο, η Ρωσία έχει και αυτή το δικαίωμα να ανταποδώσει σε αμερικανικές ενέργειες με τρόπο που να θίγει συμφέροντα των ΗΠΑ.

Προειδοποιεί ακόμη ότι, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε νέες ενέργειες, η Ρωσία θα κλιμακώσει εκ νέου τις δικές της ενέργειες.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο νόμος τον οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων (με ψήφους 419 υπέρ προς 3 κατά), ο οποίος δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να τεθεί σε ισχύ, περιορίζει την δυνατότητα του προέδρου να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην υπογράψει, ασκώντας πρακτικά βέτο.

Εάν συμβεί αυτό, ο νόμος επιστρέφει στο Κογκρέσο, το οποίο με πλειοψηφία δύο τρίτων μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...