450
Το σπέρμα σε μονάδα κρυοσυντήρησης, περνάει ειδική διαδικασία πριν μπει στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα | Shutterstock

Η πρώτη στον κόσμο τράπεζα σπέρματος από οροθετικούς στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 14:20
Το σπέρμα σε μονάδα κρυοσυντήρησης, περνάει ειδική διαδικασία πριν μπει στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα
|Shutterstock

Η πρώτη στον κόσμο τράπεζα σπέρματος από οροθετικούς στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 14:20

Και όμως, το σπέρμα των οροθετικών ατόμων που βρίσκονται σε αγωγή, δεν μεταδίδει τον ιό HIV ούτε στη μέλλουσα μητέρα, ούτε στο μωρό. Αυτό έχουν αποδείξει οι επιστημονικές έρευνες και προκειμένου καταρρίψει τους μύθους μία τράπεζα σπέρματος στη Νέα Ζηλανδία, «φιλοξενεί» και διαθέτει σπέρμα οροθετικών προς γονιμοποίηση.

Η τράπεζα ονομάζεται «Sperm Positive» και στόχος της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι να καταπολεμήσει το στίγμα όλων όσων ζουν με τον ιό.

Η παρουσίαση της τράπεζας έγινε πρόσφατα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) και στο ενεργητικό της καταμετρά ήδη τρεις δότες.

Πρόκειται για άνδρες από διαφορετικές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας, που είναι φορείς του HIV, αλλά επειδή είναι συνεπείς με τη φαρμακευτική αγωγή τους, ο ιός στον οργανισμό τους δεν ανιχνεύεται ούτε με τις πιο ειδικές εξετάσεις (μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο).

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται. «Παρ’ όλο που το άτομο δεν έχει θεραπευτεί, η θεραπεία βαίνει καλώς και ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί, ούτε με σεξ χωρίς προφυλακτικό, ούτε μέσω της εγκυμοσύνης», διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα.

Ενας από τους δότες, ο Ντάμιεν Ρουλ – Νιλ, διαγνώστηκε με HIV το 1999 και ξεκίνησε θεραπεία πριν από 18 χρόνια. Ο οροθετικός άνδρας έχει πλέον μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Οπως δήλωσε, το ευρύ κοινό στη Νέα Ζηλανδία δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, ενώ ο ίδιος έχει βιώσει τις συνέπειες του κοινωνικού στίγματος του HIV, τόσο στην προσωπική, όσο και την επαγγελματική του ζωή.

«Εχω πολλούς φίλους που ζουν με HIV και έχουν αποκτήσει παιδιά. Η δυνατότητα να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να γίνουν γονείς, είναι κάτι που μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Θέλω όμως παράλληλα να δείξω στον κόσμο ότι η ζωή δεν σταματά μετά τη διάγνωση», λέει ο ίδιος.

Η πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των οργανισμών New Zealand Aids Foundation, Positive Women Inc και Body Positive, ελπίζει να βελτιώσει την ενημέρωση που έχουν οι Νεοζηλανδοί σχετικά με τη μετάδοση του ιού HIV.

«Η αντιμετώπιση του κόσμου απέναντι στα άτομα που ζουν με τον ιό έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, πολλοί οροθετικοί εξακολουθούν να υποφέρουν από το στίγμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μη συνεπή λήψη φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματική θεραπεία του ιού και να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσής του», εξηγεί ο δρ Μαρκ Τόμας, ειδικός στις μεταδιδόμενες ασθένειες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οκλαντ.

Πέρα από την ενημέρωση του κοινού, η online τράπεζα σπέρματος έχει ως στόχο να δώσει σε οροθετικά άτομα την ευκαιρία να δημιουργήσουν ζωή και να τους καταστήσει γνωστό ότι υπάρχουν υπηρεσίες γονιμότητας διαθέσιμες και για αυτούς.

Οπως έχει ανακοινώσει η Sperm Positive, δεν θα λειτουργεί ως κλινική γονιμότητας, αλλά εφόσον υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, θα φέρνει σε επαφή τους επίδοξους γονείς με τοπικές κλινικές γονιμότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...