317
Όπως φαίνεται η Καμίλα Βαλίεβα θα συνεχίσει να χορεύει στους πάγους του Πεκίνου | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η πατινέζ φαινόμενο θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 10:31
Όπως φαίνεται η Καμίλα Βαλίεβα θα συνεχίσει να χορεύει στους πάγους του Πεκίνου
| REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η πατινέζ φαινόμενο θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2022, 10:31

Στις 7 Φεβρουαρίου ο κόσμος του αθλητισμού και όχι μόνο έμεινε άφωνος όταν η μόλις 15 ετών Καμίλα Βαλίεβα από την Ρωσία χορεύοντας στον πάγο υπό τους ήχους του «Μπολερό» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο πραγματοποίησε και μάλιστα δύο φορές ένα τετραπλό άξελ. «Αψηφά τους νόμους της Φυσικής», σχολίασε στο BBC η δημοσιογράφος Κλερ Μπόλντινγκ με την Βαλίεβα να κερδίζει φυσικό μετάλλιο. Όμως η τελετή απονομής αναβλήθηκε και ξεκίνησε ένα θρίλερ όταν την περασμένη Παρασκευή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η νεαρή πατινέζ έκανε χρήση μιας απαγορευμένης, για τους αθλητές, ουσίας, που ονομάζεται «τριμεταζιδίνη».

Η Βαλίεβα είχε ελεγχθεί στο ρωσικό πρωτάθλημα στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Δεκεμβρίου από τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (Rusada). Η ρωσική υπηρεσία απέκλεισε προσωρινά την Βαλίεβα η οποία όμως άσκησε έφεση με αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού –και έτσι η αθλήτρια ταξίδεψε στο Πεκίνο και να πάρει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν έγινε γνωστό το ζήτημα αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΔΟΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ και Διεθνής Ένωση Πατινάζ) προσέφυγαν κατά την απόφασης άρσης του αποκλεισμού της Βαλίεβα. Η κατάσταση περιπλέχθηκε καθώς όλα αυτά συνέβησαν μετά την εμφάνιση της και το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε.

Τον γόρδιο δεσμό κλήθηκε να δώσει το Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) το οποίο το πρωί της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου αποφάσισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποβολή της Βαλίεβα επικαλούμενο ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικής περίστασης» υπόθεση.

Οπως ανέφερε πρακτορείο Reuters η απόφαση του CAS αναφέρει η Βαλίεβα λόγω ηλικίας (κάτω των 16 ετών) θωρείται προστατευόμενο άτομο από τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ όσον αφορά την κοινοποίηση αποτελεσμάτων ελέγχων κάτι που σημαίνει ότι εξαιρείται από κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης και αντιμετωπίζει ελαφρύτερες ποινές.

Σύμφωνα με το CAS το γεγονός ότι η Βαλίεβα δεν πιάστηκε ντοπαρισμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι οι αποφάσεις για την υπόθεση της αποκαλύφθηκαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου είναι υπέρ της νεαρής αθλήτριας και ως εκ τούτου μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...