396
H Καμίλα Βαλίεβα κατά τη διάρκεια του τρομακτικά δύσκολου προγράμματός της που δύσκολα θα ξεχαστεί | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Καμίλα Βαλίεβα, η 15χρονη νέα βασίλισσα του καλλιτεχνικού πατινάζ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 14:25
H Καμίλα Βαλίεβα κατά τη διάρκεια του τρομακτικά δύσκολου προγράμματός της που δύσκολα θα ξεχαστεί
| REUTERS/Evgenia Novozhenina

Καμίλα Βαλίεβα, η 15χρονη νέα βασίλισσα του καλλιτεχνικού πατινάζ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 14:25

Το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και στο καλλιτεχνικό πατινάζ έγραψε η μόλις 15χρονη ρωσίδα αθλήτρια Καμίλα Βαλίεβα πραγματοποιώντας μια ιστορική εμφάνιση στο Πεκίνο.

Το νέο μεγάλο όνομα του αγωνίσματος πήγε το καλλιτεχνικό πατινάζ σε άλλο επίπεδο, καθώς έγινε η πρώτη που πετυχαίνει δύο τετραπλές περιστροφές σε ένα πρόγραμμα.

Η Καμίλα Βαλίεβα άφησε άφωνο το κοινό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με την τετραπλή περιστροφή (salchow) που έκανε μάλιστα δύο φορές στο πρόγραμμά της.

Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του αθλήματος και στην συγκεκριμένη διοργάνωση αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό και τους σπίκερ του Eurosport που μονολογούσαν ότι πρόκειται για κάτι που βλέπουμε μια φορά στα 100 χρόνια. Στην τρίτη προσπάθεια έπεσε, αλλά χωρίς συνέπειες, καθώς ήταν ήδη 30 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη.

Ετσι, η ομάδα της Ρωσίας σφράγισε τη νίκη της στο ομαδικό.

Η Βαλίεβα που είναι φαβορί για το χρυσό και στο απλό, οδήγησε την Ρωσία με ευκολία στο χρυσό στο ομαδικό, με τις ΗΠΑ να παίρνουν το αργυρό μετάλλιο και την Ιαπωνία το χάλκινο. Στους ευρωπαϊκούς αγώνες του περασμένου μήνα, έγινε η πρώτη γυναίκα που ξεπέρασε τους 90 βαθμούς.

H Βαλίεβα κατάγεται από το Καζάν, μία πόλη περίπου 800 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Από την ηλικία των τριών ετών έλεγε στη μητέρα της ότι ήθελε να γίνει Ολυμπιονίκης. Οι γονείς της την έγραψαν σε μπαλέτο, ρυθμική γυμναστική και καλλιτεχνικό πατινάζ. Όταν η Καμίλα ήταν 5 ετών, η μητέρα της τη συμβούλεψε να διαλέξει ένα άθλημα και παρότι η επιλογή δεν ήταν εύκολη, το καλλιτεχνικό πατινάζ ήταν εκείνο που την κέρδισε.

Έναν χρόνο αργότερα το ταλέντο της ήταν τόσο προφανές που η οικογένειά της μετακόμισε στη Μόσχα για να μπορέσει η κόρη τους να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης. Στα 13 της η Βαλίεβα έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κατάφερε τετραπλό τόλουπ.

Δημοσιεύματα στην πατρίδα της αναφέρουν ότι η τρομερή αθλήτρια θέλει κάποια μέρα να γίνει ψυχολόγος. Στον ελεύθερο χρόνο της η Καμίλα ασχολείται με τη ζωγραφική, αλλά και το σκυλάκι της, ένα Πομεράνιαν ονόματι Λέβα.

Η μεγάλη της αγάπη ωστόσο παραμένει το καλλιτεχνικό πατινάζ. Ενα άθλημα στο οποίο η Βαλίεβα διακρίνεται από τότε που ήταν μόλις 5 ετών (δείτε το παρακάτω βίντεο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...