318
Το κινηματογραφικό σετ του κόσμου των Χόμπιτ αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών που κατακλύζουν τη χώρα, ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων του Τόλκιν | Shutterstock

Η Νέα Ζηλανδία θέλει… λιγότερο τουρισμό!

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 22:08
Το κινηματογραφικό σετ του κόσμου των Χόμπιτ αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών που κατακλύζουν τη χώρα, ακολουθώντας τα χνάρια των ηρώων του Τόλκιν
|Shutterstock

Η Νέα Ζηλανδία θέλει… λιγότερο τουρισμό!

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 22:08

Τα χρόνια πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, είχε αρχίσει να φουντώνει ο διάλογος για τον αριθμό των τουριστών οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις κατακλύζουν πόλεις, θέρετρα και σημεία φυσικού κάλλους, επιβαρύνοντας σημαντικά τόσο την καθημερινότητα των κατοίκων όσο και το περιβάλλον.

Η πανδημία και η ραγδαία πτώση της τουριστικής δραστηριότητας έδωσε αρκετό χρόνο σε κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο στηρίζονται στον τουρισμό και να πάρουν κάποιες αποφάσεις που μέχρι πρότινος φαίνονταν αδιανόητες.

Η Νέα Ζηλανδία, λόγου χάρη, που έχει βιώσει το φαινόμενο των ορδών των τουριστών σε περιοχές φυσικού κάλλους, δίνει τον τόνο λέγοντας πως φαινόμενα σαν και αυτό ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο Guardian, ο αρμόδιος υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα σχέδια για την επανεκκίνηση του τουρισμού σε έναν διαφορετικό κόσμο μετά την πανδημία (την οποία η Νέα Ζηλανδία αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη επιτυχία). Κεντρικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι λιγότεροι επισκέπτες από το εξωτερικό σε ετήσια βάση και συμπληρώνεται από εναλλακτικές προτάσεις οικονομικής ανάπτυξης για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Οι φώκιες του Μίλφορντ Σάουντ μαγνητίζουν τους τουρίστες, οι ίδιες όμως μάλλον προτιμούν την ησυχία τους… / Shutterstock

Αναγνωρισμένοι χώροι φυσικού κάλλους, όπως ο κόλπος Μίλφορντ Σάουντ, με τα ήρεμα νερά και τις φώκιες του, ο οποίος είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, θα δέχονται λιγότερους επισκέπτες. Πριν από την πανδημία την περιοχή επισκέπτονταν 870.000 επισκέπτες τον χρόνο, ένας αριθμός που επιβάρυνε σημαντικά τις υποδομές, την πολιτισμική και την περιβαλλοντική αξία της.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας, καθώς αποφέρει το 5% του ΑΕΠ και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα το 13,6% του εργατικού δυναμικού. Λόγω της πανδημίας, εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν έρχονται ξένοι τουρίστες στη χώρα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση του Ουέλινγκτον έχει ετοιμάσει πακέτα ενίσχυσης κυρίως για τις πόλεις  του Νοτίου Νησιού, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τη διακοπή της τουριστικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...