394
Το όρος Τσιμποράσο στον Ισημερινό | Flickr/Eduardo Navas

Η νέα κορυφή του κόσμου είναι το Τσιμποράσο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2016, 10:08
Το όρος Τσιμποράσο στον Ισημερινό
|Flickr/Eduardo Navas

Η νέα κορυφή του κόσμου είναι το Τσιμποράσο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2016, 10:08

Κάποια πράγματα για όλο τον κόσμο είναι τόσο καλά γνωστά που είναι δύσκολο να τα βγάλουμε από το μυαλό μας, ακόμα και αν η επιστήμη έλθει και αμφισβητήσει ανοιχτά την βασιμότητά τους.

Από παιδιά γνωρίζουμε όλοι ότι το Εβερεστ στα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οσοι έχουν και μια έφεση στο να θυμούνται και αριθμούς γνωρίζουν και το ύψος του: 8.848 μέτρα.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με μια διαφορετική μέτρηση, το άσημο ως τώρα Τσιμποράσο στον Ισημερινό μπορεί να κατέχει τον τίτλο της υψηλότερης κορυφής στον κόσμο.

Είναι ανενεργό πλέον το ηφαίστειο των 6.248 μέτρων. Η κορυφή του, εξηγούν οι ερευνητές, απέχει 6.384,2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Το γιατί συμβαίνει αυτό χρειάζεται λίγες περισσότερες εξηγήσεις και λίγη γεωμετρία.

Η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα, αν και στην πράξη δεν απέχει πολύ από αυτό το σχήμα. Το σχήμα της ονομάζεται «ελλειψοειδές εκ περιστροφής» γιατί η περιστροφή της την κάνει πιο πλατιά στον ισημερινό από ότι στους πόλους κατά περίπου 21 χιλιόμετρα.

Αυτή η διαφορά από το κανονικό μειώνεται όσο μετακινούμαστε προς τους πόλους. Ετσι, ενώ σε μία σφαίρα όλα τα σημεία στην επιφάνεια απέχουν ακριβώς το ίδιο από το κέντρο της, στη Γη η απόσταση ποικίλλει.

Επειδή το Τσιμποράσο είναι πιο κοντά στον Ισημερινό από το Εβερεστ  παίρνει υπέρ του το πλεονέκτημα της αυξημένης ακτίνας. Πρόσφατη ορειβατική και επιστημονική αποστολή μάλιστα επαναπροσδιόρισε το ύψος του και βρήκε ότι είναι πέντε μέτρα λιγότερο από όσο πιστευόταν. Εστω και έτσι το Τσιμποράσο δεν χάνει την πρωτιά του.

Οσο για το τι είναι αυτό που δίνει στο Εβερεστ όλη τη δόξα που εξακολουθεί να απολαμβάνει, ρωτούν και απαντούν οι New York Times ότι πρόκειται για την δυσκολία να φτάσει κανένας στην κορυφή.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται σχετικά κοινότοπο, για να φτάσεις στην κορυφή του Εβερεστ και (πρώην κατά μία έννοια) κορυφή του κόσμου χρειάζεται κανένας 10 ημέρες προς μια κατασκήνωση βάσης. Μετά, έξι εβδομάδες εγκλιματισμού στην αραιή ατμόσφαιρα και τουλάχιστον μία εβδομάδα για την ανάβαση στην κορυφή με οξυγόνο γιατί ο αέρας δεν επαρκεί.

Στο Τσιμποράσο χρειάζονται μόλις 10 ημέρες και σαφώς λιγότερος χρόνος εγκλιματισμού.

Οι ιθαγενείς κάτοικοι της νότιας Αμερικής -δεν γνώριζαν φυσικά τις επιστημονικές λεπτομέρειες της πρωτιάς- είχαν θεοποιήσει το όρος και μαζί του ένα γειτονικό, κάπως μικρότερο ενεργό ακόμα ηφαίστειο, το Τουγκουράχουα. Εδωσαν στο ένα τον ρόλο αρσενικού και στο άλλο το ρόλο του θηλυκού. Ακόμα και σήμερα το Τσιμποράσο εξακολουθεί να θεωρείται ένα ιερό βουνό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...