525
| Shutterstock/Υπηρεσία Υδρογονανθράκων

Η Λευκωσία ανακοίνωσε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου – πώς το «Ζευς 1» αλλάζει τα δεδομένα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 14:41
|Shutterstock/Υπηρεσία Υδρογονανθράκων

Η Λευκωσία ανακοίνωσε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου – πώς το «Ζευς 1» αλλάζει τα δεδομένα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 14:41

Την ύπαρξη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Oπως μάλιστα ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών ENI-TOTAL στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος, στον στόχο «Ζευς 1», επιβεβαιώνει μεν την ανάδειξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου ως μιας νέας ενεργειακής πηγής για την Ευρώπη, όμως υπάρχει κίνδυνος για αναζωπύρωση των εντάσεων με την Τουρκία, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για εύρημα στο Οικόπεδο 6.

Οπως επεσήμανε η «Καθημερινή», το εν λόγω Οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο εντοπίστηκε και το νέο κοίτασμα, αποτελεί ένα από τα σημεία που η Τουρκία έχει χαρτογραφήσει ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της και πριν από πέντε χρόνια όταν έγινε η αδειοδότησή του απείλησε ακόμη και με casus belli.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε κείμενο που είχε καταθέσει στον ΟΗΕ στις 12 Απριλίου 2017 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αγκυρας, χαρακτηριζόταν «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, σημειωνόταν πως η Τουρκία «έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στη δική της υφαλοκρηπίδα». Πρόσφατα εξάλλου, μετά την ανακάλυψη του «Κρόνος 1» τον Αύγουστο του 2022, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, η Αγκυρα έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν αναγνωρίζει την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση η επίσημη ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, έρχεται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στην περιοχή, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο: αναλυτές εκτιμούν πως η ανακάλυψη δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Κρόνος 1» στο ίδιο οικόπεδο, αλλά και του «Γλαύκος» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Κύπρου.

Η ανακοίνωση της Λευκωσίας

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ήδη, υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...