251
Θερμή χειραψία και χαμόγελα από τους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο | Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool via REUTERS

Εκτάκτως στο Πεκίνο ο Μεντβέντεφ για συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 12:39
Θερμή χειραψία και χαμόγελα από τους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο
|Sputnik/Yekaterina Shtukina/Pool via REUTERS

Εκτάκτως στο Πεκίνο ο Μεντβέντεφ για συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 12:39

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησε αιφνιδίως επίσκεψη στο Πεκίνο και είχε συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία, όπως δήλωσε, συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ανήρτησε βίντεο στον λογαριασμό του στο Telegram στο οποίο παρουσιάζεται να συναντά τον Σι και να  φωτογραφίζεται μαζί του. Στη συνάντηση ήταν παρόντες κινέζοι και ρώσοι αξιωματούχοι.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι με τον Σι συζήτησαν για τη «χωρίς όρια» στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, όπως και για την Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς είπαν για τον πόλεμο.

«Συζητήσαμε τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα της Κίνας και της Ρωσίας, τη διμερή συνεργασία εντός της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής. Επίσης, συζητήσαμε διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος.

«Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές», πρόσθεσε.

Ο Σι είπε στον Μεντβέντεφ ότι η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές στην κρίση στην Ουκρανία θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επιλύσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια με πολιτικά μέσα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο κινέζος πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει πως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ρωσία θα μπορούν να προωθήσουν την επικοινωνία και να παρέχουν την σύνεση για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει στενότερους οικονομικούς, πολιτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με την Κίνα για να αντισταθμίσει την απώλεια των σχέσεων που είχε με τη Δύση και θεωρεί τον Σι πιθανό σύμμαχο σε έναν αντιδυτικό συνασπισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...