489
Στη Χιροσίμα (φωτογραφία) και στο Ναγκασάκι η Ιαπωνία έχει βιώσει τις επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων και δεσμεύεται ότι δεν θα τα αποκτήσει | Shutterstock

Η Ιαπωνία σκέφτεται τα πυρηνικά – θα σπάσει και αυτό το ταμπού;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 17:57
Στη Χιροσίμα (φωτογραφία) και στο Ναγκασάκι η Ιαπωνία έχει βιώσει τις επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων και δεσμεύεται ότι δεν θα τα αποκτήσει
|Shutterstock

Η Ιαπωνία σκέφτεται τα πυρηνικά – θα σπάσει και αυτό το ταμπού;

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 17:57

Με την κρίση στην Ουκρανία έσπασαν πολλά ταμπού στην Ευρώπη, αλλά ίσως δούμε αυτό να συμβαίνει και στην Απω Ανατολή.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε ζήτησε να αρχίσει η συζήτηση για το αν η χώρα του θα πρέπει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα (όπως κάνουν και ΝΑΤΟϊκές χώρες), έστω και αν είναι η μόνη που έχει υποστεί τις συνέπειές τους. Ο Αμπε είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας» και να δεσμευτούν υπέρ της υπεράσπισης της Ταϊβάν έναντι μιας πιθανής επίθεσης από την Κίνα.

Μέχρι σήμερα, όπως σημειώνουν οι Times, ο Αμπε είναι ο πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός που μιλά για επανεξέταση του πλαισίου για τα πυρηνικά. Βέβαια, η θηριωδία στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν έχει ξεχαστεί και το δημόσιο αίσθημα κατά των πυρηνικών είναι ισχυρό και ενστικτωδώς αρνητικό. Η συζήτηση για τα πυρηνικά, πόσο μάλλον η απόκτησή τους, ήταν κάτι που δεν συζητούνταν ούτε από τους πολιτικούς ούτε σε think tank.

Η απόκτησή τους από τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει και βαλλιστικά όπλα που εύκολα μπορούν να πλήξουν κάθε σημείο της ιαπωνικής επικράτειας και ακόμη πιο μακριά, έβαλε νέους όρους στη συζήτηση. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επίσης.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Αμπε είπε ότι ναι μεν η χώρα έχει υπογράψει τη Συνθήκη περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, αλλά «όταν έρχεται η ώρα για την προστασία της ζωής των Ιαπώνων και του έθνους, νομίζω ότι πρέπει να διεξάγουμε συζητήσεις με το σύνολο των επιλογών υπό εξέταση».

Ο νυν πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα (που, σημειωτέον, εκλέγεται στη Χιροσίμα) απέρριψε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του προκατόχου του, υπενθυμίζοντας τις τρεις βασικές αρχές τις οποίες τηρεί η Ιαπωνία: δεν θα παράγει πυρηνικά όπλα, δεν θα κατέχει πυρηνικά, δεν θα επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε ιαπωνικό έδαφος. Κρίσιμη είναι και η εσωκομματική διάσταση σε αυτή τη διαφωνία, καθώς ο επί οκτώ έτη πρωθυπουργός Αμπε είναι πλέον αρχηγός μιας ισχυρής εσωκομματικής φράξιας στο κυβερνών κόμμα.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, η Ιαπωνία αλλά και η Νότια Κορέα είναι κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα χωρίς να υπάρχουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Με δεδομένο τον αστάθμητο παράγοντα «Βόρεια Κορέα», το ερώτημα των αναλυτών είναι εύλογο: θα υπερασπιστούν οι ΗΠΑ το Τόκιο, ακόμη αν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν μια πόλη τους από βορειοκορεατικά πυρηνικά; Αυτό αναρωτιούνται και πολιτικοί που λένε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε οι ΗΠΑ θα ανοίξουν την πυρηνική ομπρέλα για εμάς».

Θεωρητικά –αλλά μόνο θεωρητικά– δεν θα είναι δύσκολο για την Ιαπωνία να αποκτήσει ακόμη και δικά της πυρηνικά όπλα. Από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας έχει αρκετό πλουτώνιο, ενώ διαθέτει και μεγάλη πείρα στην κατασκευή πυραύλων.

Στην πράξη, το Σύνταγμα έχει αυστηρό περιορισμό για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα πρέπει να έχουν μόνο αμυντικό χαρακτήρα, κάτι που πολύ δύσκολα συμβιβάζεται με την κατοχή πυρηνικών. Ακόμη περισσότερο και πέρα από το τεράστιο κόστος ενός τέτοιου προγράμματος, τα πυρηνικά είναι μια αλλαγή στρατηγικής με την οποία η ιαπωνική πολιτική σκηνή δεν είναι εξοικειωμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...