232
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν | Roni Rekomaa/Lehtikuva via REUTERS

Η εφαρμογή ιχνηλάτησης έβαλε σε καραντίνα για κορονοϊό την πρωθυπουργό της Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 08:09
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν
|Roni Rekomaa/Lehtikuva via REUTERS

Η εφαρμογή ιχνηλάτησης έβαλε σε καραντίνα για κορονοϊό την πρωθυπουργό της Φινλανδίας

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 08:09

Σε απομόνωση μέχρι νεοτέρας μπήκε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η οποία θα εξεταστεί για Covid-19 αφού πιθανώς εκτέθηκε στον ιό όπως εντοπίστηκε από την κυβερνητική ηλεκτρονική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών.

Η 34χρονη Σάνα Μάριν «είναι ασυμπτωματική και αισθάνεται καλά», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Φινλανδία έθεσε σε λειτουργία την 1η Σεπτεμβρίου την εφαρμογή ιχνηλάτησης για τον κορονοϊό, επιτρέποντας στους χρήστες smartphone να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν έρχονται σε στενή επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τον ιό.

Η εφαρμογή έχει ήδη εγκατασταθεί σε περίπου 1,8 εκατομμύρια κινητά, σε μια χώρα 5,5 εκατομμύρια κατοίκων.

Κρατώντας αποστάσεις, η Μάριν συναντήθηκε την Πέμπτη με ευρωπαίους ομολόγους της, και έπειτα με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της με αντικείμενο μια πιθανή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα.

Η Φινλανδία, η οποία έμεινε σχετικά ανεπηρέαστη από την πανδημία Covid-19, επέβαλε περιορισμούς σε ταξιδιωτικές μετακινήσεις από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ στα μέσα Αυγούστου, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει επιβάλει την «αυστηρότερη συνοριακή πολιτική» στην ΕΕ.

Οι αρχές επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε ταξιδιώτες από χώρες που καταγράφουν τουλάχιστον 10 νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Μια χαλάρωση των μέτρων θα αύξανε έτσι το όριο σε 25 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές περιορισμού που έχουν θεσπιστεί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δέχτηκε πάντως πιέσεις για την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την ανακούφιση των επιχειρήσεων στη Λαπωνία, μια περιοχή που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό το χειμώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...