222
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις | REUTERS/Fabrizio Bensch

Τελεσίγραφο ΕΕ στην Ουγγαρία για τον πανεπιστημιακό νόμο

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 18:10
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Τελεσίγραφο ΕΕ στην Ουγγαρία για τον πανεπιστημιακό νόμο

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2017, 18:10

Τη νομική οδό αποφάσισε να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Eνωση έναντι της Ουγγαρίας, σχετικά με τον νέο ουγγρικό νόμο, που αφορά πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι ο νόμος δεν συνάδει με τις ελευθερίες που εγγυάται η ΕΕ και σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έστειλαν επίσημη ειδοποιητική επιστολή στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

Ο κ. Ορμπαν έχει πλέον περιθώριο ενός μήνα για να απαντήσει. Ανάλογα με την απάντηση της Βουδαπέστης, η Κομισιόν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές της.

Στην πράξη, ο επίμαχος νόμος εμποδίζει το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης που χρηματοδοτεί ο κ. Σόρος από το να εκδίδει πτυχία, καθώς έχει διπλή έδρα σε Ουγγαρία και σε Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ορμπαν έχει υποστηρίξει πως η διπλή αναγνώριση των διπλωμάτων του ιδρύματος, σε Ουγγαρία και Ηνωμένες Πολιτείες, του δίνει άδικα πλεονεκτήματα σε βάρος άλλων ουγγρικών πανεπιστημίων.

Η διοίκηση του ιδρύματος καταγγέλλει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει την εγγραφή νέων σπουδαστών και εν τέλει να το κλείσει, κάτι που ο κ. Ορμπαν αρνείται. O πρύτανής του, Μάικλ Ιγκνάτιεφ, νωρίτερα την Τετάρτη δήλωσε ότι -πρακτικά- η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «τους βάζει το πιστόλι στον κρόταφο».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη Βουδαπέστη, το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να κινηθεί νομικά, αναφέροντας πως ο νόμος κάνει διακρίσεις και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...