734
Αποψη του κτιρίου του τουρκικού ΥΠΕΞ - Η Αγκυρα δεν μπορεί να «χωνέψει» τα διαδοχικά «χτυπήματα» των Ευρωπαίων για την κλιμακούμενη προκλητικότητα που επιδεικνύσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου | mfa.gov.tr

Η Αγκυρα προτείνει τώρα μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 15:55
Αποψη του κτιρίου του τουρκικού ΥΠΕΞ - Η Αγκυρα δεν μπορεί να «χωνέψει» τα διαδοχικά «χτυπήματα» των Ευρωπαίων για την κλιμακούμενη προκλητικότητα που επιδεικνύσει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου
|mfa.gov.tr

Η Αγκυρα προτείνει τώρα μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2020, 15:55

Μετά τα απανωτά «χαστούκια» από Γαλλία και Ιταλία, η Αγκυρα εμφανίζεται τώρα να κάνει ένα βήμα πίσω στις προκλητικές της ενέργειες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προτείνοντας μορατόριουμ γεωτρήσεων (λες και είχε εξαρχής το δικαίωμα πραγματοποίησής τους στην οριοθετημένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας) μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε  με αφορμή το δεύτερο ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε η Αγκυρα (μετά το δριμύ κατηγορώ από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν / εδώ) μέσω του κοινού ανακοινωθέντος Κύπρου-Ιταλίας (δείτε το ολόκληρο πιο κάτω), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά επαναλαμβάνοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτης του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού».

Αφου υπενθυμίζει ότι η ελεγχόμενη από την Τουρκία «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη έχει υπογράψει συμφωνία αδειοδότησης το 2011 με την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για έρευνες και εξορύξεις, το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται «για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και  όχι της Τουρκίας».

«Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα ο ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές τους που αφορούν τις αδειοδοτήσεις»,διαμηνύει και προσθέτει:

«Η εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων είναι δυνατή είτε με τον τερματισμό από κοινού όλων των ‘υπεράκτιων’ δραστηριοτήτων στα νότια του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, είτε στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019, για τη συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων»

«Διαφορετικά», τονίζεται,  «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους».

Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει ότι «οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού».

Η Τουρκία, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι».

Στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιταλίας, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι Ντι Μάιο, τονίζεται πως η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Συμφωνία υπήρξε εξάλλου και σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα (της Τουρκίας) για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, Χριστοδουλίδης και Ντι Μάιο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, την κρίση στη Λιβύη, θέματα μετανάστευσης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

«Ανακαλώντας τα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2019, η Ιταλία εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που αγνοούν πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί, χαιρετίζοντας την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυβέρνηση της Κύπρου στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε σχέση με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία, σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. «Μόνο μέσω μιας γνήσιας συνεργασίας με καλή πίστη, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που διαβιούν στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί εξάλλου να απορρίψει τις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης.

«Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της “Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου” (σ.σ. όπως αποκαλεί τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...