277
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα της Θουριγγίας | REUTERS/Michele Tantussi

Γκρίνια στο CDU για τα αποτελέσματα, πληθαίνουν οι δελφίνοι της Ανεγκρέτ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2019, 06:55
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα της Θουριγγίας
|REUTERS/Michele Tantussi

Γκρίνια στο CDU για τα αποτελέσματα, πληθαίνουν οι δελφίνοι της Ανεγκρέτ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2019, 06:55

Τα κλειδιά του κόμματος πάνε μαζί με τους πονοκεφάλους για αυτό – αυτός είναι ένας κανόνας της πολιτικής ζωής με καθολική ισχύ.

Θύμα αυτής της πολιτικής «ζαλάδας» είναι εσχάτως και η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ηγείται του CDU έπειτα από τη μακρά ηγεμονία της Ανγκελα Μέρκελ.

Οι εκλογικές ήττες και αποτυχίες του CDU στις εκλογές στα κρατίδια έφεραν γκρίνια που παίρνει διαστάσεις, γράφουν οι Times.

Τελευταίο δείγμα η ήττα την Κυριακή στη Θουριγγία, στα ανατολικά, όπου το CDU κατρακύλησε από την πρώτη στην τρίτη θέση, πίσω από την Αριστερά και από την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αμέσως ο βασικός αντίπαλος της Ανεγκρετ, Κρίστιαν Μερτζ, σχολίασε στα μέσα ενημέρωσης ότι το αποτέλεσμα ήταν «ψήφος μομφής», ενώ κατηγόρησε και την καγκελάριο για «χρόνια αδράνεια».

Αν και από τα πυρά του Μερτζ ξέφυγε (φαινομενικά) η Ανεγκρέτ, ωστόσο άλλα στελέχη ήταν λιγότερο διακριτικά. Μεταξύ τους ο επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Τίλμαν Κούμπαν.

Οι Times επισημαίνουν ότι στα παρασκήνια του CDU μαίνεται ένας άτυπος πόλεμος για την ηγεσία ενόψει του συνεδρίου τον επόμενο μήνα. Ο Μερτζ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, είναι από τους πιθανούς διεκδικητές. Από την άλλη πλευρά, η νεολαία και μια συντηρητική πτέρυγα πιέζουν για την εκλογή του προέδρου από τη βάση και όχι και από το συνέδριο, μάλλον προκρίνοντας τον Μερτζ.

Η πρόεδρος φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει καταφέρει να εμπεδώσει την κυριαρχία της στο κόμμα και ίσως αντιμετωπίσει εσωκομματική ανταρσία κατά το συνέδριο.

Η πιθανότητα της αλλαγής στην κορυφή θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην κυβέρνηση –ίσως καθυστερώντας τη διαδοχή της ίδιας της καγκελαρίου– αλλά και στο κόμμα, το οποίο ενδεχομένως θα πάρει πιο σκληρές θέσεις για ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...