640
Ο Μπρούνο Κουτσινέλι έγινε πλούσιος και διάσημος πουλώντας σακάκια και πουλόβερ από κασμίρι. Τώρα πουλάει ακόμη και παπούτσια στα καταστήματά του, σε όλο τον κόσμο, της Αθήνας συμπεριλαμβανόμενης |

Γιατί οι Κροίσοι της Σίλικον Βάλεϊ πήγαν σε ένα απομονωμένο ιταλικό χωριό;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 10:55
Ο Μπρούνο Κουτσινέλι έγινε πλούσιος και διάσημος πουλώντας σακάκια και πουλόβερ από κασμίρι. Τώρα πουλάει ακόμη και παπούτσια στα καταστήματά του, σε όλο τον κόσμο, της Αθήνας συμπεριλαμβανόμενης
|

Γιατί οι Κροίσοι της Σίλικον Βάλεϊ πήγαν σε ένα απομονωμένο ιταλικό χωριό;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 10:55

Τι δουλειά έχουν σε ένα μικρό και απομονωμένο μεσαιωνικό χωριό της Ιταλίας ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και μία ομάδα άλλων δισεκατομμυριούχων της Σίλικον Βάλεϊ;

Ο Τζεφ Μπέζος και η παρέα του (ο Ριντ Χόφμαν, συνιδρυτής του LinkedIn, η Ντρου Χιούστον, διευθύντρια του Dropbox και ο Ντικ Κοστόλο, πρώην διευθυντής του Twitter) δεν πήγαν για τουρισμό στους λόφους του Σολομέο, ένα χωριουδάκι στην επαρχία της Περούτζια, στην Κεντρική Ιταλία, όπου πέρασαν ένα τριήμερο καλεσμένοι του Μπρούνο Κουτσινέλι, του μεγιστάνα του κασμιριού.

Ο 65χρονος ιταλός, από τους πιο πετυχημένους και πλούσιους επιχειρηματίες της χώρας, τους κάλεσε για να τους κάνει μαθήματα μάνατζμεντ, συμπεριφοράς και διαχείρισης των εργαζομένων τους. Ο Κουτσινέλι είναι γνωστός για τις πολύ καλές συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι της βιομηχανίας του, που μένουν στο Σολομέο. Οπως σημειώνουν οι Times, έχουν μεγάλα διαλείμματα για φαγητό, τρώνε τρία γεύματα την ημέρα σε πολύ χαμηλές τιμές, δεν δουλεύουν ποτέ μετά τις 5.30 μ.μ., παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις δωρεάν στο θέατρο του χωριού και έχουν δική τους βιβλιοθήκη γεμάτη με έργα μεγάλων φιλοσόφων.

Οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας είναι προτεραιότητα της εταιρείας. Ο Κουτσινέλι, γνωστός ως «ο ανθρωπιστής καπιταλιστής», γνωρίζει ότι όσο πιο ικανοποιημένοι και χαρούμενοι είναι οι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους, τόσο καλύτερα αποδίδουν.

Δεν είναι τυχαίο που η φήμη του έχει φτάσει και στη Σίλικον Βάλεϊ. Τα σακάκια του άλλωστε, αξίας χιλιάδων ευρώ το ένα, φοριούνται πολύ εκεί. Πέρυσι ο ιταλός επιχειρηματίας επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και γνώρισε τον Μπέζος, που δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα σωστού εργοδότη. Τα παράπονα και οι καταγγελίες για τις συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τα απαιτητικά ωράρια από τους 600.000 υπαλλήλους του δίνουν και παίρνουν.

Επειτα από μία συζήτηση δύο ωρών, ο Κουτσινέλι τον κάλεσε να επισκεφθεί το Σολομέο, το χωριό καταγωγής του, το οποίο έχει αναστηλώσει με δικά του χρήματα. Ο Μπέζος όχι μόνο δέχθηκε, μαγεμένος από τον «φιλόσοφο βιομήχανο», αλλά έφερε μαζί και άλλα μεγαλοστελέχη της Σίλικον Βάλεϊ.

Οπως λέει στους Times του Λονδίνου ο Κουτσινέλι, ο Μπέζος ήθελε να μάθει για τη σχέση του Ιταλού με τους εργαζομένους. Κάποια στιγμή μάλιστα ο ιδρυτής του Amazon συγκινήθηκε. «Αφού γύρισε το εργοστάσιο, μου είπε: ‘Αυτή είναι τροφή για σκέψη’» δήλωσε ο Κουτσινέλι.

Πανοραμική άποψη του χωριού Σολομέο στην Ούμπρια

Οι επισκέπτες εγκατέλειψαν τα κινητά τους για τρεις ημέρες. Ο οικοδεσπότης τούς τόνισε ότι οι πολλές ώρες δουλειάς την ημέρα δεν κάνουν καλό στην ψυχή γιατί δεν μπορεί να ξεκουραστεί. «Σε ένα γραφείο όταν φαίνεται ο ουρανός, τα πράγματα είναι καλύτερα. Τους μίλησα επίσης για το σωστό κέρδος, την ισορροπία ανάμεσα στο κέρδος και στο να δίνεις, που έμαθα από τον πατέρα μου, έναν αγρότη, ο οποίος χάρισε την πρώτη του σοδειά στους φτωχούς».

Ο ίδιος περιέγραψε τους καλεσμένους του ως «καλούς ανθρώπους, που έκαναν περιουσίες εκατομμυρίων πολύ γρήγορα. Εχουν καταφέρει κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους εαυτούς τους, που έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Πρέπει να βάλουμε όρια και κανονισμούς στο Ιντερνετ γιατί κλέβει τις ψυχές μας».

Στην πρώτη του επαφή με τον Μπέζος συζήτησαν για θέματα του πνεύματος, την αξιοπρέπεια της εργασίας και μεγάλα έργα για την ανθρωπότητα. «Τον ρώτησα, αν έρθω πίσω σε 500 χρόνια, τι θα έχουν αφήσει πίσω τους οι Μιχαήλ Αγγελοι και οι Λεονάρντο της Σίλικον Βάλεϊ;»

Και ο Μπέζος απάντησε ότι θέλει να δουλέψει για να επιστρέψει ο άνθρωπος στο φεγγάρι. Ο Κουτσινέλι απάντησε: «Εντάξει, όμως θα είμαστε εδώ στη Γη για μερικές χιλιετίες ακόμα και ήταν εδώ που ο Περικλής έχτισε τον Παρθενώνα και οι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες».

Κάνοντας βόλτα στο Σολομέο ο Μπέζος συγκινήθηκε όταν ένας πλανόδιος μανάβης του χάρισε μερικά βερίκοκα να τα δοκιμάσει. «Εγώ του χάρισα μία προτομή του αυτοκράτορα Αδριανού, που έχτισε βιβλιοθήκες και τις παρομοίαζε με σιταποθήκες της ζωής».

Ο Τζεφ Μπέζος στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια του Μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας, τον Μάιο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...