391
Η Μέρκελ με μια ομάδα από νεαρές ποδοσφαιρίστριες από πολλές χώρες | REUTERS/Hannibal Hanschke

Γιατί χάνει σε δημοτικότητα η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2016, 14:54
Η Μέρκελ με μια ομάδα από νεαρές ποδοσφαιρίστριες από πολλές χώρες
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Γιατί χάνει σε δημοτικότητα η Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2016, 14:54

Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα η Γερμανία θα πάει σε ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ πριν από αυτό το μεγάλο ορόσημο προηγούνται εκλογές σε κρατίδια που θα δείξουν τις τάσεις στο εκλογικό σώμα, ειδικά σε ό,τι αφορά το μέλλον του συνασπισμού CDU-SDP στη χώρα.

Και ενώ το CDU εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με άνετη διαφορά από το SPD, η Ανγκελα Μέρκελ βλέπει την δημοτικότητά της να υποχωρεί, ενώ οι υπουργοί της είναι σε σαφώς καλύτερη θέση.

Η έρευνα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD δείχνει όμως κάτι περισσότερο από κάμψη στη δημοφιλία της καγκελαρίου (η Μέρκελ πληρώνει μάλλον την επιμονή της στο Προσφυγικό): δείχνει ότι οι Γερμανοί βλέπουν θετικά και εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις.

Τι δείχνει η έρευνα: Πρώτα, την κυριαρχία του CDU το οποίο, εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, θα συγκέντρωνε το 33%, με το SPD στο 23% και το ξενοφοβικό AfD στο 14%. Χαμηλότερα κινούνται οι Πράσινοι (11%) και Η Αριστερά (9%), ενώ οριακά εντός Βουλής θα ήταν το FDP στο 5%.

Σαφές μοιάζει από τα αποτελέσματα ότι πρέπει να συγκροτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός για την επόμενη ημέρα – αλλά με ποιον πρωθυπουργό;

Οι ψηφοφόροι, καταρχάς, αν ψήφιζαν απευθείας θα επέλεγαν την Μέρκελ έναντι του αρχηγού των Σοσιαλδημκοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (45% έναντι 27%).

merkel-popularity

Το 46% των ερωτηθέντων προτιμά μια χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση, όχι όμως με την Ανγκελα Μέρκελ. Το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων τον Σεπτέμβριο του 2017, αν και το 51% απορρίπτει το ενδεχόμενο. Υπέρ του σημερινού μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται το 45% ενώ υπέρ ενός συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Αριστερών και Πρασίνων το 31%.

Σε ο,τι αφορά την δημοφιλία των πολιτικών, η Μέρκελ είναι στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας με 45%, πολύ χαμηλότερα από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (72%) και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (65%). Και οι δύο μάλιστα κατέγραψαν άνοδο από την προηγούμενη μέτρηση του Ιουλίου ως τον Αύγουστο.

Δύο στελέχη των Πρασίνων ακολουθούν, ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν με 56% και ο συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Εζντεμιρ με 50%. Η καγκελάριος Μέρκελ καταλαμβάνει μόλις την έκτη θέση και χαμηλότερα είναι ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ με 45% και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με 41%.

Ενδιαφέρον τέλος το εύρημα ότι το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ τη γενικής απαγόρευσης της μπούρκας στη Γερμανία και το 36% υπέρ της μερικής (για παράδειγμα, σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία), ενώ το 13% τάσσεται απολύτως κατά μιας τέτοιας απαγόρευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...