463
To πέρασμα «Φριντριχστράσε» («Τσάρλι πόιντ» για τους Αμερικανούς) το 1969 – διακρίνεται η πινακίδα που καλωσόριζε «εγκαρδίως» στην DDR τους επισκέπτες, αν και η αναχώρησή τους ήταν άλλη ιστορία | Volker Pawlowski/ullstein bild via Getty Images

Γερμανία: Μετά από μισό αιώνα δικάζεται αξιωματικός της Στάζι

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2024, 13:11
To πέρασμα «Φριντριχστράσε» («Τσάρλι πόιντ» για τους Αμερικανούς) το 1969 – διακρίνεται η πινακίδα που καλωσόριζε «εγκαρδίως» στην DDR τους επισκέπτες, αν και η αναχώρησή τους ήταν άλλη ιστορία
|Volker Pawlowski/ullstein bild via Getty Images

Γερμανία: Μετά από μισό αιώνα δικάζεται αξιωματικός της Στάζι

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2024, 13:11

Την περασμένη Πέμπτη άρχισε στο Βερολίνο μία δίκη εναντίον πρώην αξιωματικού της ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας Στάζι – κατά το κατηγορητήριο, ο Μάρτιν Νάουμαν, 80 ετών σήμερα, όταν ήταν νέος πυροβόλησε και σκότωσε έναν Πολωνό που επιχείρησε να διαφύγει στο Δυτικό Βερολίνο. Στο δικαστήριο ο παππούς δήλωσε αθώος μέσω του δικηγόρου του, περιορισθείς στην κατάθεση των στοιχείων ταυτότητάς του και μόνο.

Ο φόνος για τον οποίον κατηγορείται έγινε στις 29 Μαρτίου 1974 στο συνοριακό πέρασμα «Φριντριχστράσε» μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου, με θύμα κάποιον Τσέσλαου Κουκούτσκα.

Το ότι η δίκη γίνεται με τεράστια χρονική καθυστέρηση, μετά από μισό αιώνα από την τέλεση του αδικήματος που περιγράφει η δικογραφία, δείχνει, εκτός των άλλων, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η σημερινή Γερμανία να προσαγάγει πρώην στελέχη του ανατολικογερμανικού κράτους ενώπιον της Δικαιοσύνης με κατηγορίες περί εγκλημάτων διαπραχθέντων από την κομμουνιστική κυβέρνηση της DDR εις βάρος επίδοξων «δραπετών προς την ελευθερία».

Τα στοιχεία των Δυτικών λένε ότι οι φονευθέντες κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στη Δύση πηδώντας το Τείχος του Βερολίνου είναι περισσότεροι από 150 μεταξύ 1961 και 1989.

Ο Νάουμαν δεν δικάζεται για φόνο εξ αμελείας, αφού αν το κατηγορητήριο ήταν τέτοιο θα είχε παραγραφεί η υπόθεσή του. Κατηγορείται ότι πυροβόλησε εκ προθέσεως τον Κουκούτσκα, ο οποίος, νωρίτερα εκείνη την ημέρα, είχε μεταβεί στην πολωνική πρεσβεία του Ανατολικού Βερολίνου και είχε απαιτήσει να περάσει στη Δύση. Μάλιστα είχε απειλήσει να πυροδοτήσει βόμβα, που ήταν ψεύτικη, αν δεν ικανοποιούσαν το αίτημά του. Φυσικά, η Στάζι έμαθε τα πάντα και του έστησε παγίδα.

Οι άνδρες της Στάζι λέγεται ότι έκαναν τον Κουκούτσκα να πιστέψει ότι θα του επέτρεπαν να περάσει στη Δυτική Γερμανία δίνοντάς του βίζα εξόδου και μεταφέροντάς τον στο προαναφερθέν πέρασμα. Στην πραγματικότητα είχαν εντολή να «τον καταστήσουν ακίνδυνο». Αυτό, κατά το κατηγορητήριο, στην αργκό της Στάζι σήμαινε να τον σκοτώσουν. Τον σκότωσαν ακριβώς όταν νόμισε ότι θα διέφευγε στη Δύση, καθώς είχε περάσει δύο εκ των συνολικά τριών σημείων ελέγχου. Η σφαίρα τον βρήκε στην πλάτη –και από το όπλο του Νάουμαν, υποτίθεται– από απόσταση δύο μέτρων.

Τα παιδιά και η αδελφή του θύματος είναι και αυτοί ενάγοντες στη δίκη, όμως δεν θα παραστούν στην αίθουσα. Οπως έγραψε η Corriere della Sera, ο Χανς-Γιούργκεν Φέρστερ, δικηγόρος της κόρης του Κουκούτσκα, έδωσε συνέντευξη στο μέσο France Press και είπε ότι ο Νάουμαν «είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας διοίκησης» και ότι ο ίδιος έχει υποβάλει αίτημα να επεκταθεί η δίωξη και σε όλους τους ανθρώπους που τυχαίνει να βρίσκονται ακόμη στη ζωή παρασημοφορημένοι από την DDR για την «εξουδετέρωση» των «δραπετών προς την ελευθερία».

Η δίκη του Νάουμαν, η οποία θα καταγραφεί για την ιστορική σημασία της, είναι αποτέλεσμα ενός πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Πολωνία το 2021 εις βάρος του – αυτό στάθηκε η αφορμή για τις γερμανικές έρευνες. Ο παππούς κατηγορήθηκε για φόνο εκ προθέσεως τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...