470
Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, δύο πρόεδροι της ευρωτράπεζας –ο πρώην και η νυν– με εκτίμηση στη συναλλαγματική σταθερότητα και «εχθρούς» μέσα στην ΕΚΤ | EPA/BERND KAMMERER / POOL

«Γεράκια» του «σκληρού ευρώ» σαμποτάρουν τη Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 12:48
Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ, δύο πρόεδροι της ευρωτράπεζας –ο πρώην και η νυν– με εκτίμηση στη συναλλαγματική σταθερότητα και «εχθρούς» μέσα στην ΕΚΤ
|EPA/BERND KAMMERER / POOL

«Γεράκια» του «σκληρού ευρώ» σαμποτάρουν τη Λαγκάρντ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 12:48

Την εκτίμηση ότι τα «γεράκια» μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αφήσουν την πρόεδρό της, την Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς επόπτευση κάνει η ιταλική Corriere della Sera σκαλίζοντας λίγο το παρασκήνιο της ευρωτραπεζιτικής συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης.

Βέβαια, τα «γεράκια» γεράκια είναι, δεν έχουν κάποια εθνικότητα, και έτσι δεν αναφέρεται καμία τέτοια στο ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας, ωστόσο γνωστό είναι ότι αυτά τα αρπαχτικά αρέσκονται να πετούν στις κορυφές του Μέλανος Δρυμού ο οποίος τυγχάνει γερμανικότατος – βρίσκεται πλησίον των γαλλικών συνόρων μεν, ωστόσο είναι βεριτάμπλ γερμανικός.

Και μιας που μιλάμε για μεγάλα ύψη, οι Ιταλοί δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις ανεπιθύμητες παρενέργειες από την ανατίμηση του ευρώ. Η αύξηση της αξίας του ευρωνομίσματος από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα είναι 9,7% έναντι του δολαρίου και 9,2% έναντι όλων των νομισμάτων των βασικών εμπορικών εταίρων. Μα, ύφεση δεν έφερε ο κορονοϊός; Ε, πώς γίνεται εμείς μέσα στην ύφεση να αυξάνουμε την αξία του νομίσματός μας;

Δεν επιβραδύνουμε, έτσι, την παραγωγική δραστηριότητά μας, αφού καθιστούμε τα εξαγόμενα προϊόντα μας ακόμη ακριβότερα; Δεν ωθούμε την οικονομία προς τον αποπληθωρισμό καθώς μειώνουμε το κόστος των εισαγωγών που δεχόμαστε; Μάλιστα.

Οι Ιταλοί παρατηρούν ότι αυτά τα άλματα του ευρώ δεν είναι καινούργια υπόθεση. Πηγαίνουν πίσω, στον Ιανουάριο του 2018, όταν το ευρώ είχε αυξηθεί έναντι του δολαρίου 18% και η ισοτιμία του είχε φθάσει στα 1,23 δολάρια, για να θυμηθούν τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε απερίφραστα δηλώσει ότι η αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι μόνιμη «πηγή αβεβαιότητας». Και μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού το ευρώ, όντως, είχε μπει σε τροχιά συναλλαγματικής πτώσης –«μακράς» λένε οι Ιταλοί-, περί το 14% έναντι του δολαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα και η Λαγκάρντ, με τη σειρά της, επέστησε την προσοχή στην αύξηση του ευρώ, αλλά ταυτόχρονα με τις δηλώσεις της υπήρξαν παράλληλες εκτιμήσεις –μέσω του πρακτορείου Bloomberg- που ήταν καταπραϋντικού χαρακτήρα, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται δα και υπερβολική αντίδραση στο αυξητικό φαινόμενο. Αυτά τα σχόλια οι Ιταλοί τα θεωρούν υπονομευτικά της θέσης της Λαγκάρντ και σημειώνουν ότι το ίδιο απόγευμα, παρά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, το ευρώ αυξήθηκε και πάλι, διαμορφώνοντας νέα ισοτιμία με το δολάριο (από 1,18 ανέβηκε στο 1,19).

Την περασμένη Πέμπτη κατέστη σαφές ότι υπάρχει κάποιος που εργάζεται, στα κρυφά και στα σκοτεινά, με στόχο να μειώσει την εξουσία της νέας προέδρου. Κάποιος μέσα από το διοικητικό συμβούλιο της ευρωτράπεζας έχει ανοιχτή γραμμή με το Bloomberg και υπό την εγγύηση της ανωνυμίας, εννοείται. Η Corriere θεωρεί βέβαιον ότι υπάρχει «αδιάλλακτη πτέρυγα» μέσα στην ΕΚΤ η οποία σκοπό της έχει «να μην επιτρέψει στους Γάλλους να ενεργήσουν ως ηγέτες» στο θέμα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Ιδίως τώρα, παρατηρεί, μέσα στην κρίση, «που η σκιά του αποπληθωρισμού στην Ευρώπη σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια για τις χρεωμένες εταιρείες –αλλά και για τα κράτη– είναι όλο και πιο βαριά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...