193
Ο πρόεδρος Μακρόν σε επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο του 2020 μπροστά σε πάγκο με φρέσκα είδη κάποια από τα οποία είναι σε περιτύλιγμα | EPA/STEPHANE MAHE / POOL

Γαλλία: Τέλος η πλαστική συσκευασία σε φρούτα και λαχανικά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 16:30
Ο πρόεδρος Μακρόν σε επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο του 2020 μπροστά σε πάγκο με φρέσκα είδη κάποια από τα οποία είναι σε περιτύλιγμα
|EPA/STEPHANE MAHE / POOL

Γαλλία: Τέλος η πλαστική συσκευασία σε φρούτα και λαχανικά

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2022, 16:30

Μπορεί η φύση να έδωσε στους καρπούς της το δικό τους βιοδιασπώμενο περιτύλιγμα, ο άνθρωπος όμως επιμένει να τους τυλίγει σε πλαστικό, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Αυτό πήρε τέλος στη Γαλλία από την Πρωτοχρονιά, καθώς απαγορεύεται πλέον διά νόμου η πλαστική συσκευασία σε περισσότερα από 30 είδη φρούτων και λαχανικών.

Καρότα, αγγούρια, μπανάνες, κολοκυθάκια, πορτοκάλια, λεμόνια και μήλα πωλούνταν στα σούπερ μάρκετ μέσα σε πλαστικό περιτύλιγμα.

Θα εξαιρούνται πάντως συσκευασίες με βάρος πάνω από 1,5 κιλό, αλλά και τα κομμένα ή επεξεργασμένα φρούτα. Εξαιρούνται ακόμη κάποια είδη όπως τα ντοματίνια ή τα βατόμουρα για τα οποία οι παραγωγοί πρέπει να βρουν εναλλακτικές συσκευασίες, χωρίς πλαστικό. Από το 2026, όλα τα φρούτα και τα λαχανικά θα πωλούνται σε φιλικές για το περιβάλλον συσκευασίες.

Υπολογίζεται ότι το 37% των φρούτων και λαχανικών πωλούνται σε πλαστική συσκευασία το 2021 στη Γαλλία, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 δισ. συσκευασίες που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ο πρόεδρος Μακρόν, όπως σημειώνει ο Guardian, χαρακτήρισε την απαγόρευση του πλαστικού περιτυλίγματος σε αυτά τα φρέσκα είδη «μια πραγματική επανάσταση». Η Γαλλία, όπως πρόσθεσε, σκοπεύει να καταργήσει όλα τα πλαστικά μίας χρήσης σταδιακά ως το 2040.

Η Ισπανία από το 2023 αναμένεται να ακολουθήσει και αυτή το γαλλικό παράδειγμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...