770
Ούγγροι αστυνομικοί συλλαμβάνουν μια οικογένεια Ιρακινών που κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας | Reuters

Φρίκη με εμπόριο οργάνων μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2016, 21:53
Ούγγροι αστυνομικοί συλλαμβάνουν μια οικογένεια Ιρακινών που κατάφερε να περάσει τα σύνορα της χώρας
|Reuters

Φρίκη με εμπόριο οργάνων μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2016, 21:53

Προκαλεί φρίκη και μόνο το άκουσμα της είδησης: αφρικανοί μετανάστες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους δουλέμπορους για να τους περάσουν στην Ευρώπη αναγκάζονται να γίνουν… εμπόρευμα στα χέρια Αιγύπτιων έναντι ευτελούς ποσού (περίπου 13.000 ευρώ) που πουλούν τα όργανά τους.

Αυτό αποκάλυψε ένας πρώην δουλέμπορος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times. Ο Νουρεντίν Ατα, ένας δουλέμπορος από την Ερυθραία που συνελήφθη το 2014 από την ιταλική αστυνομία, έγινε στη συνέχεια πληροφοριοδότης, «εξαγοράζοντας» έτσι την ελευθερία του, και έδωσε όλες τις φρικιαστικές λεπτομέρειες. Είπε στους αξιωματικούς ακόμη και πώς μεταφέρονται τα όργανα μέσα σε θερμικές σακούλες.

Οι πληροφορίες που έδωσε αποδείχθηκαν πολύτιμες, καθώς τη Δευτέρα συνελήφθησαν 23 μέλη του κυκλώματος, ενώ κατασχέθηκαν 526.000 ευρώ που βρέθηκαν σε ένα αρωματοπωλείο στη Ρώμη που χρησιμοποιούνταν ως «κάλυψη» από τους δουλέμπορους.

Αμέσως μετά τη δική του σύλληψη, ο Ατα παραδέχθηκε πως μέλη του κυκλώματος τον είχαν ενημερώσει πως οι μετανάστες που δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το… ταξίδι τους προς την Ευρώπη, θα πρέπει να δίδονται στους Αιγύπτιους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα τους σκότωναν για να πουλήσουν τα όργανά τους έναντι 13.000 ευρώ.

Εμπόριο οργάνων

Το ζήτημα της παράνομης εμπορίας οργάνων δεν είναι καινούργιο, με αποτέλεσμα οι Αρχές να μην πέσουν από τα σύννεφα. Αυτό που ζητούσαν ήταν να βρουν την άκρη του νήματος για να «ξηλώσουν» το κύκλωμα. Εικόνες εννέα σομαλών μεταναστών, με τα σώματά τους γεμάτα χαρακιές και οπές, στις ακτές της Αιγύπτου, είχαν κάνει το γύρο των social media τον περασμένο Απρίλιο αναδεικνύοντας το θέμα.

Φυλές βεδουίνων στην περιοχή Σινάι της Αιγύπτου έχουν κατηγορεί εδώ και καιρό ότι μετέχουν ενεργά σε αυτή την αλυσίδα θανάτου, μεταφέροντας μετανάστες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Επίσης, στο κύκλωμα μετέχουν αιγύπτιοι γιατροί, οι οποίοι αφαιρούν ζωτικά όργανα των σωμάτων τους για να τα… ρίξουν στην παράνομη αγορά. Οι βασικοί αγοραστές είναι πάμπλουτοι Αραβες.

Στη συνέχεια, τα άψυχα σώματα των μεταναστών πετιούνται σε πηγάδια και όπως είπε ένας βεδουίνος με κυνισμό, «είναι σαν άχρηστα κομμάτια αυτοκινήτων».

Ο 31χρονος Ατα απέπλευσε από τη Λιβύη πριν από δέκα χρόνια. Κατάφερε να πάρει ιταλική υπηκοότητα και να οργανώσει το ταξίδι των μεταναστών μέσα στη χώρα από τη στιγμή που έφταναν στις ιταλικές ακτές. Με τη βοήθεια ιταλών οδηγών, μετέφεραν τους μετανάστες στη Σικελία και τη Ρώμη. Θεωρείται ένας «επαγγελματίας» διακινητές και εργάστηκε με τον περιβόητο αιθίοπα λαθρέμπορο, Ερμιάς Γκερμάι, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος.

Ολοι αυτοί οι ισχυρισμοί ήρθαν στο φως όταν δικαστές στο Παλέρμο ξεκίνησαν προδικαστική ακρόαση εναντίον ένας άλλο κατοίκου από την Ερυθραία, ο οποίος συνελήφθη στο Σουδάν τον περασμένο μήνα μετά από κοινή επιχείρηση με τη βρετανική αστυνομία. Ο εν λόγω κατηγορείται ότι είναι ο Μεντχανί Γιεμπεντό Μερέντ, σημαντικό γρανάζι στη μεγάλη συμμορία διακίνησης.

Ο πραγματικός διακινητής

Πάντως, δύο ομοεθνείς του κατέθεσαν στην αστυνομία ότι συνελήφθη λάθος άνθρωπος. Ο ένας εξ αυτών είπε ότι θα μπορούσε να αναγνωρίσει τον πραγματικό διακινητή, καθώς ήταν αυτός που τον πούλησε στην έρημο του Σινάι σε βεδουίνους, οι οποίοι τον βασάνισαν. «Ο πραγματικός διακινητής διαμένει στη Λιβύη, είναι βίαιος, οπλισμένος, θυμώνει εύκολα, καπνίζει χασίς και τώρα θα είναι πολύ χαρούμενος», είπε ο δικηγόρος του… λάθος κρατούμενου.

Οι μετανάστες που ταξιδεύουν με προορισμό τη Λιβύη πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βασανισμών από τζιχαντιστές και διακινητές. Υπάρχουν περιπτώσεις απαγωγών και μαρτυριών που θέλουν πολλούς ανθρώπους να έχουν παραμένει σε υπόγεια κελιά για μήνες. Η Διεθνής Αμνηστία έχει προχωρήσει σε πολλές καταγγελίες, ωστόσο το κύκλωμα συνεχίζει απτόητο τη δράση του. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση, αυτή τη στιγμή Λιβύη βρίσκονται περισσότεροι από 264.000 μετανάστες.

Σοκαριστικές διηγήσεις

Η μέση τιμή… πληρωμής προς τους διακινητές είναι 890 ευρώ το άτομο με σκοπό να τους μεταφέρουν από τη έρημο στα σύνορα της νότιας Λιβύης. Στη συνέχεια πληρώνουν άλλα τόσα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από 63.000 έχουν φτάσει μέσα στο 2016 στην Ιταλία, ενώ 3.000 υπολογίζονται αυτοί που δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου.

Πάρα πολλοί από αυτούς που κάνουν το ταξίδι προς την ελευθερία πέφτουν θύματα από εμπόρους, μεταξύ αυτών και του ISIS.

Η 22χρονη Ράμια έφτασε πέρυσι τον Μάιο στη Λιβύη από την Ερυθραία. Στις Αρχές δήλωσε πως βιάστηκε αρκετές φορές και υπήρξε μάρτυρας βιασμών άλλων γυναικών που δεν είχαν να πληρώσουν τα ναύλα.

Οι τζιχαντιστές προχωρούν σε απαγωγές και χριστιανών μεταναστών και ειδικά τις γυναίκες τις αναγκάζουν να ασπαστούν το Κοράνι πριν τις βιάσουν. Η 21χρονη Αμάλ από την Ερυθραία, ήταν ανάμεσα στους 71 μετανάστες που κρατήθηκαν από στρατιώτες στην πόλη Μπενγκαζί, τον περασμένο Ιούλιο. Είπε πως υπέστη βασανισμό μέχρι να ασπαστεί το Κοράνι. Όταν τελικά είπε το «ναι», βιάστηκε πολλάκις. Στη συνέχεια «εκχωρήθηκε» σε έναν στρατιώτη, ο οποίος τη βίασε με τη σειρά του. «Μας κρατούσαν κάτω από το έδαφος. Είχαμε να δούμε τον ήλιο για εννέα μήνες», είπε με τρόμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...