248
Παιδιά δροσίζονται σε συντριβάνια στο Παρίσι. Τα θύματα πάντως είναι κυρίως ηλικιωμένοι | EPA/ETIENNE LAURENT

Φονική γαλλική ζέστη – 1.500 νεκροί εφέτος από τον καύσωνα!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2018, 10:39
Παιδιά δροσίζονται σε συντριβάνια στο Παρίσι. Τα θύματα πάντως είναι κυρίως ηλικιωμένοι
|EPA/ETIENNE LAURENT

Φονική γαλλική ζέστη – 1.500 νεκροί εφέτος από τον καύσωνα!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2018, 10:39

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν εφέτος τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, άφησαν πίσω τους έναν απίστευτο αριθμό θυμάτων. Και το πλέον απίστευτο είναι ότι πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Η Γαλλία που το 2003 είχε μετρήσει πάνω από 15.000 νεκρούς στις πόλεις από θερμοπληξία –κυρίως ηλικιωμένοι που διέμεναν σε πολυκατοικίες χωρίς κλιματισμό– μέτρησε εφέτος 1.500 νεκρούς!

Ο αριθμός είναι μεν υψηλός αλλά είναι δέκα φορές χαμηλότερος από το ρεκόρ θανάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχε καταγραφεί το καλοκαίρι του 2003, ανέφερε την Παρασκευή η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν.

«Είχαμε μια υπερβολική θνησιμότητα», παραδέχτηκε η υπουργός στο Cnews.

Το ενδιαφέρον -και μακάβριο ταυτόχρονα- είναι ότι οι 1.500 νεκροί του εφετινού καλοκαιριού είναι, κατά την υπουργό Υγείας, «νούμερο χαμηλότερο και από άλλες περιπτώσεις καύσωνα» τα τελευταία χρόνια.

Η Ανιές Μιζέν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κινητοποίηση του προσωπικού στον τομέα της υγείας και για τις προσπάθειες πληροφόρησης που έγιναν προληπτικά σε τοπικό επίπεδο για τον καύσωνα.

Καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει ένταση των καυσώνων λόγω της κλιματικής αλλαγής, η υπουργός ζήτησε επίσης να υπάρξει μια αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των πόλεων για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό στην ιστορία της Γαλλίας, με μέση θερμοκρασία ανώτερη του φυσιολογικού κατά «σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου», το οποίο ωστόσο απείχε πολύ από τα επίπεδα του 2003, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας Météo-France.

Η δυτική και η κεντρική Ευρώπη δοκιμάστηκε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες -στην Ισπανία ήταν πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου- από το διάστημα 24 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...