305
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοινώνουν τα νέα μέτρα την Παρασκευή | Reuters

Φον ντερ Λάιεν: 37 δισ. ευρώ στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 14:53
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοινώνουν τα νέα μέτρα την Παρασκευή
|Reuters

Φον ντερ Λάιεν: 37 δισ. ευρώ στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 14:53

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ ως μέρος πακέτου μέτρων για την προστασία των κρατών-μελών απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση οκτώ δισ. ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ…Αλλά κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε επίσης ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης», πρόσθεσε.

«Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και η Κομισιόν θα εφαρμόσει διαδικασίες για να μπορεί να το διαχειριστεί αυτό πολύ γρήγορα», δήλωσε ακόμα η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Η Βεστάγκερ τόνισε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν χωρίς να χρειάζονται έγκριση για την παροχή κρατικής βοήθειας ενώ έδωσε ως παραδείγματα τις επιδοτήσεις μισθών, καθώς και την αναστολή καταβολής φόρων για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...