440
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα | Aris Oikonomou / SOOC

Ερχεται χιονιάς σε όλη τη χώρα!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2022, 14:55
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα
|Aris Oikonomou / SOOC

Ερχεται χιονιάς σε όλη τη χώρα!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2022, 14:55

Ενας σπάνιος, για τον Μάρτιο, χιονιάς, έρχεται στην Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες, προκαλώντας σημαντική, πολυήμερη πτώση της θερμοκρασίας και πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλά σημεία της χώρας, ακόμα και στα πεδινά.

Χιόνια αναμένεται να πέσουν προς τα τέλη της εβδομάδας και στην Αττική, στα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες, αλλά πιθανότατα και σε περιοχές της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Οπως γράφει ο Σάκης Αρναούτογλου στο Facebook, η παγωνιά θα διαρκέσει έως τα μέσα του μήνα:

«Σε φάση παρατεταμένης παγωνιάς αναμένεται να μπει η χώρα προς τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε καθώς και κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών με χιονοπτώσεις η δυναμική και η έκταση των οποίων όμως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του συστήματος.

Τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία πάντως θέλουν τα χιόνια να κατεβαίνουν προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας εκτός απο την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου – Κυκλάδες αλλά πιθανότατα και σε περιοχές της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο!

Για να αποφευχθούν ζημιές λόγω παγετού κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα σε υδρόμετρα και ιδιωτικές σωληνώσεις ύδρευσης, μέσα σε αυλές σπιτιών, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη/μόνωση υδρομέτρων ή η εκκένωση των σωλήνων κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Επίσης, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Δημήτρη Ζιακόπουλου, χιονοπτώσεις κατά περιόδους και κατά τόπους, με εφήμερες χιονοστρώσεις θα έχουμε  σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Το πρόβλημα όμως, θα είναι μεγάλο για τις καλλιέργειες, λόγω του παγετού στο δεύτερο μισό της τρέχουσας εβδομάδας κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Η πρόγνωση:

Τρίτη-Τετάρτη

Κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας κα της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Μέτριας έντασης βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές.

Πέμπτη-Σάββατο

Οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ως τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας καθώς και των νησιών του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά στις περισσότερες περιοχές θα είναι εξασθενημένες. Στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα από τη Θεσσαλία ως την ανατολική Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, κατά περιόδους θα σημειώνονται αξιόλογες χιονοπτώσεις με εφήμερες όμως και μικρού πάχους χιονοστρώσεις στις χαμηλού υψομέτρου περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (στα παράλια επικρατέστερο θα είναι το χιονόνερο) από το βράδυ της Κυριακής ως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στην Αττική το επόμενο πενθήμερο, αναμένονται χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού. Εως την Τετάρτη, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, αλλά από την Πέμπτη, με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, θα κατέβουν και στα πεδινά. Στην πόλη της Αθήνας είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις, αλλά δεν αναμένεται να το «στρώσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...