290
O Mπαχτσελί σφίγγει το χέρι του Ερντογάν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη της συνάντησής τους την Τετάρτη - Περίπου μία ώρα αργότερα ο τούρκος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές | Reuters

Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μπαχτσελί: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου!

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 15:31
O Mπαχτσελί σφίγγει το χέρι του Ερντογάν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη της συνάντησής τους την Τετάρτη - Περίπου μία ώρα αργότερα ο τούρκος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές
|Reuters

Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μπαχτσελί: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου!

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2018, 15:31

Τα βλέμματα όλων στην Τουρκία ήταν στραμμένα στο διάγγελμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέχεια της συνάντησής του με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του, Ντεβλέτ Μπαχτσλί, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Και δικαίως, γιατί, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία, ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών συμμάχων ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 15.00 (ώρα Ελλάδος) και αντικείμενό της ήταν το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

DbD3IaxX4AAm8b8

Ο γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του εις βάρος της Ελλάδας, Μπαχτσελί, ζήτησε την Τρίτη την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου – επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, της νίκης δηλαδή των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Σε διάγγελμά του, το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Μπαχτσελί, ο Ερντογάν ανακοίνωσε επισήμως ότι η Τουρκία πάει σε πρόωρες εκλογές πολύ νωρίτερα, την Κυριακή 24 Ιουνίου.

Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, αποτελεί πλέον έναν από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το ΑΚΡ (κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του τούρκου προέδρου) έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας εν όψει των κρίσιμων διπλών εκλογών στην Τουρκία.

Εκτός των άλλων, οι εκλογές της 24ης Ιουνίου σηματοδοτούν και την έναρξη ισχύος των περισσότερων μέτρων για τις υπερεξουσίες του προέδρου της χώρας, που εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Επιπροσθέτως, μετά το διάγγελμα Ερντογάν, η τουρκική Βουλή συνεδρίασε και ενέκρινε την τρίμηνη παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» η οποία είχε επιβληθεί μετά τα πραξικοπηματικά γεγονότα του 2016. Συνεπώς, αυτό το περιοριστικό πλαίσιο καλύπτει και την προεκλογική περίοδο και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...