417
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Αμεσα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο κατά 10%

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 10:36
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Αμεσα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο κατά 10%

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 10:36

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο τομέα παρουσίασαν την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Ενέργειας, προχωρά σε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

2. Προωθούμε άμεσα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση κατά  30% έως το 2030.

3. Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

4. Αμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης κ.ά.)

Σε πρώτη φάση μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά σε όλα τα δημόσια κτίρια, ώστε να λειτουργούν το καλοκαίρι στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Οσοι από τους φορείς δεν πιάνουν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Δρομολογούνται παράλληλα επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται την Πέμπτη, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Tα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα έπρεπε ήδη να υφίστανται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος στο Δημόσιο πέρυσι έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, χωρίς φόρους και τέλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η ενεργειακή δαπάνη για τις 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης (κτίρια, οδοφωτισμός και αντλιοστάσια) ήταν το 2020 596 εκατ. ευρώ, ενώ η κατανάλωση ήταν 4.450 γιγαβατώρες. Το 2021 η δαπάνη έφθασε στα 956 εκατ. με κατανάλωση 5.346 γιγαβατώρες, ενώ εφέτος, χωρίς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η δαπάνη θα φθάσει σε 1,165 δισ., με την κατανάλωση στα περυσινά επίπεδα.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί τροπολογία στην οποία καθορίζονται οι διοικητικοί υπεύθυνοι, όλες οι καταναλώσεις θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά.

Επιγραμματικά, πέρα από τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, προβλέπεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας τον χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και μετά το πέρας του ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης κ.ά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...