195
Mε τα αλλεπάλληλα τουρκικά βέτο τα πλοία της ευρωπαϊκής αποστολής επιτηρούν «μόνο με τα μάτια» | Reuters

Eπιχείρηση «Ειρήνη»: Nέο τουρκικό «όχι» σε νηοψία εμπορικών πλοίων της με προορισμό τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 10:02
Mε τα αλλεπάλληλα τουρκικά βέτο τα πλοία της ευρωπαϊκής αποστολής επιτηρούν «μόνο με τα μάτια»
|Reuters

Eπιχείρηση «Ειρήνη»: Nέο τουρκικό «όχι» σε νηοψία εμπορικών πλοίων της με προορισμό τη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 10:02

Ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να κάνει ό,τι θέλει στη Λιβύη, αγνοώντας τόσο τις αποφάσεις του ΟΗΕ (βλ. εμπάργκο όπλων), όσο και διεθνείς πρωτοβουλίες για την επιτήρηση της εφαρμογής τους, όπως η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Για μία ακόμη φορά η Αγκυρα άσκησε βέτο στην απόπειρα νηοψίας από στελέχη της ευρωπαϊκής δύναμης σε δύο τουρκικά εμπορικά πλοία με προορισμό τη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη και δεν έδωσε άδεια στους πεζοναύτες της ευρωπαϊκής δύναμης να διεξαγάγουν έρευνα στα δύο εμπορικά για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η αιτιολογία που προέβαλε για μία ακόμη φορά η Αγκυρα ήταν ότι η επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο έχει μονομερή αποτελέσματα έναντι της φιλοτουρκικής κυβέρνησης στην Τρίπολη που στηρίζει ο Ερντογάν (σ.σ. ήδη έκθεση του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, εξαγόρασε ψήφους μελών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη για την ανάδειξή του στο αξίωμα).

Και όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία στέλνει στη Μεσόγειο ένα ακόμα πλοίο της, το «Berlin», προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή της ΕΕ για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...