641
Σε βίντεο που εξασφάλισε το eviathema.gr διακρίνεται κατάστημα στο κέντρο των Ψαχνών του οποίου η τζαμαρία κατέρρευσε | eviathema.gr

Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:43
Σε βίντεο που εξασφάλισε το eviathema.gr διακρίνεται κατάστημα στο κέντρο των Ψαχνών του οποίου η τζαμαρία κατέρρευσε
|eviathema.gr

Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη»

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 17:43

Την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε την Τετάρτη (28/12) στην περιοχή των Ψαχνών  προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων, ανακοίνωσε το υπουργείο. «Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη», προσέθεσε.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

«Ολα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η Επιτροπή» προσέθεσε ο κ. Λέκκας ενώ σημείωσε ότι οι επιστήμονες δεν κατέληξαν ως προς αν η δόνηση αυτή αποτέλεσε τον κύριο σεισμό προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό». Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Επιτροπή αποφάσισε να «ξεσκονίσει» τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Νωρίτερα, τη σύγκληση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε ζητήσει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κύριος Παπαδόπουλος επικαλέστηκε πέντε λόγους που δικαιολογούν το αίτημα αυτό:

  • «Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
  • Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας.
  • και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
  • Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθεί και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και
  • ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει (η αρμόδια) Επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε το απόγευμα ήταν και το αποτέλεσμα της σύσκεψης που ολοκληρώθηκε αργότερα την Τετάρτη στα Ψαχνά.

Εκπρόσωποι της περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΟ ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας εκτίμησαν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Οπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και μετά από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου εκ πρώτοις δεν είχαν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως στην περιοχή αναμένονται μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Οπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».

Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεστήθη στους πολίτες:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας

και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...