602
H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε και νέες αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον | REUTERS

Επιθετική κίνηση από ΕΚΤ με αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 15:55
H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε και νέες αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον
|REUTERS

Επιθετική κίνηση από ΕΚΤ με αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2022, 15:55

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,75% προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλεόν στο 1,25%.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά την νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα, αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους, ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι παρά τη συζήτηση που έγινε, η απόφαση του ΔΣ ήταν τελικά ομόφωνη. Και πρόσθεσε ότι κινήσεις τέτοιας κλίμακας, όπως η σημερινή, δεν αποτελούν μεν τη «νόρμα» ωστόσο θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από το 9,1% στο 2%. «Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Συνοψίζοντας, αυξήσαμε σήμερα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης και αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για παρατεταμένη περίοδο» σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, παρά τους φόβους ότι η ευρωζώνη οδεύει ήδη σε ύφεση λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, η οποία αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Η τελευταία φορά που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% ήταν μια τεχνική προσαρμογή τριών εβδομάδων για να εξομαλύνει την κυκλοφορία του ευρώ τον Ιανουάριο του 1999.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η κίνηση αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιχειρείται η μετάβαση από το τρέχον εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ 2%.

Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επαναξιολογεί τακτικά την πορεία της πολιτικής του υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές αποφάσεις του για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και θα αποφασίζονται σε κάθε συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε η ανακοίνωση, έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεναπενδύει τους τίτλους που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ (πανδημίας) έως το τέλος του 2024. Επίσης, η Ευρωτράπεζα δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument) στην περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο.

Η αύξηση των επιτοκίων, παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν, ήλθε παρά τους εντεινόμενους φόβους ότι η ευρωζώνη θα περάσει σε ύφεση τους επόμενους μήνες καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας πλήττουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε νέο υψηλό 9,1% τον Αύγουστο στην ευρωζώνη, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 6,6% τον Ιούλιο. Το ευρώ, παράλληλα, υποχώρησε το τελευταίο διάστημα σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...