818
O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο για να δει τους τραυματίες | SOOC

Eπίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντιζε με το καυστικό υγρό σαν να θέλαμε αγίασμα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 08:42
O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο για να δει τους τραυματίες
| SOOC

Eπίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντιζε με το καυστικό υγρό σαν να θέλαμε αγίασμα»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 08:42

Την επίθεση με καυστικό υγρό από τον 37χρονο ιερομόναχο Θεοφύλακτο Κόμβο μέσα στην αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη, περιέγραψε ο μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος.

Οπως φάνηκε, ο δράστης της πρωτοφανούς για την Εκκλησία επίθεσης δεν στόχευε κάποιον συγκεκριμένο μητροπολίτη, αλλά έριχνε προς όλους αδιακρίτως.

«Είστε μιλημένοι από τον Βεροίας; Σας έχει μιλήσει ο μητροπολίτης Βεροίας;», φώναζε την ώρα που ράντιζε τους μητροπολίτες, σύμφωνα με την περιγραφή ενός εκ των δύο συνηγόρων του, Γιώργο Τζίκα.

Οπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος που τον ανέλαβε μετά την επίθεση στο Συνοδικό Δικαστήριο, το καυστικό υγρό το προμηθεύτηκε από εταιρεία χημικών μέσω Διαδικτύου. Ουσιαστικά αντέγραψε τον τρόπο δράσης της Εφης Κακαράντζουλα, της 35χρονης που πριν από έναν χρόνο έστησε καρτέρι και επιτέθηκε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, στην Καλλιθέα.

Στο Συνοδικό Δικαστήριο εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η υπόθεσή του (ήταν κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών και εκκρεμούσε η απόφαση καθαίρεσής του). Ο 37χρονος Θεοφύλακτος Κόμβος είχε αποφασίσει, λένε οι αστυνομικοί, να τιμωρήσει τους μητροπολίτες σε περίπτωση που αποφάσιζαν την καθαίρεσή του.

Οταν ανακοινώθηκε ότι η πρωτόδικη απόφαση παραμένει ως έχει, δηλαδή καθαίρεση, έβγαλε αιφνιδιαστικά δύο καφέ μπουκάλια γεμάτα με καυστικό υγρό και άρχισε να ραντίζει τους επτά μητροπολίτες.

«Είχα στοιχεία που έδειχναν ότι δεν έφταιγα. Γίνονται τόσα και όμως εμένα τιμώρησαν», φέρεται να είπε μετά ο δράστης στους αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Οπως ανέφερε ο μητροπολίτης Αρτης Καλλίνικος, «ήμουν μέλος στο δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, έχω υποστεί κάποιες βλάβες στο δέρμα, δεν είναι πολύ βαθιές. Εχω βγει από χθες το βράδυ, το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχουν πάθει κάτι τα μάτια. Δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής σε κάποιον απ’ όλους».

«Καθόμασταν», περιέγραψε, «οι επτά μητροπολίτες που δικάζαμε στη σειρά, σε απόσταση 1,5-2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων, λόγω κορονοϊού, για να έχουμε χώρο.

»Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλη, έπιανε από τη μία άκρη της αίθουσας μέχρι την άλλη. Από κάτω στα έδρανα, απέναντί μας δηλαδή, ήταν από τη μία πλευρά ο πατήρ Σεβαστιανός, ο γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου και από την άλλη πλευρά ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς δικηγόρους του. Ο δράστης σηκώθηκε, όπως και ο πρόεδρος, για να ακούσει την απόφαση από το στόμα του προέδρου. Η απόφαση ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του για τυπικούς λόγους, γιατί ήταν εκπρόθεσμη η αίτηση εφέσεως, άρα ισχύει και εγκρίνεται η πρωτοβάθμια απόφαση καθαιρέσεώς του».

«Οταν άκουσε αυτό», συνέχισε ο κ. Καλλίνικος, «όπως στεκόταν όρθιος στο έδρανο, έκανε μια κίνηση προς τα πόδια του, είχε μια τσάντα και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο, το οποίο του δίνω βάρος όπως το είδα γύρω στα δύο λίτρα, έκανε και μια ερώτηση, αν την απόφαση την πήραμε καθ’ υπαγόρευσιν του μητροπολίτη του αγίου Βεροίας και έβγαλε το μπουκάλι.

»Το κράταγε με τα δύο χέρια και έκανε ημικυκλικές κινήσεις, και ράντιζε όλο το προεδρείο όλο το δικαστήριο.

»Φοράγαμε μάσκες, φοράγαμε ράσα, φοράγαμε πάνω καλίμαυχα το μόνο μέρος που ήταν κενό ήταν το μέτωπο και τα μάτια. Όταν είδα την κίνηση νόμιζα ότι ήθελε να μας προσβάλει, λέγοντας ότι θέλουμε άγιασμα όταν όμως είδα ότι το υγρό που έβγαζε γινόταν κόκκινο πάνω στο ράσο κατάλαβα ότι ήταν καυστικό υγρό. Είχαν αρχίσει να με τσούζουν τα μάτια μου έβαλα το αριστερό μου μαζί  με το ράσο για προφύλαξη, και αρχίζω να τρέχω έξω από τη μεγάλη αίθουσα να πάω στο νιπτήρα δίπλα να ρίξω νερό στο πρόσωπό, μου ο ίδιος συνέχιζε, παρότι εγώ έπαψα πλέον να βλέπω γιατί δε μπορούσα θα ήταν σα να πήγαινα να αυτοκτονήσω.

»Μόλις έριξα μπόλικο νερό στο πρόσωπό μου και αμέσως πήγα με τον οδηγό του υπηρεσιακού στον Ευαγγελισμό και παρότι δεν εφημέρευαν με κοίταξαν μού είπαν ότι δεν κινδυνεύω, έβαλαν μια αλοιφή και με έστειλαν στο ΚΑΤ για να κάνει έλεγχο πλαστικός χειρουργός. Δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου ότι θα συμβεί αυτό στο Συνοδικό Δικαστήριο», συμπλήρωσε ο  μητροπολίτης που συμφώνησε  ότι χρειάζεται αλλαγές στην ασφάλεια της Μονής Πετράκη.

«Ελιωναν τα ράσα»

«Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι’ αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις», δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος,

«Καθόμασταν απ’ έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύχι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει», περιέγραψε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

Οσον αφορά την κατάσταση της υγείας των μητροπολιτών που δέχθηκαν την επίθεση, όπως έγινε γνωστό, σταδιακά παίρνουν όλοι εξιτήριο.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, για τον οποίο υπήρχαν φόβοι για το μάτι του, τελικά διέφυγε τον κίνδυνο. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Μητρόπολης Κηφισίας, η υγεία του δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο.

Αντίστοιχα και ο γραμματέας των δικαστηρίων, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός, αν και δέχθηκε σημαντική ποσότητα υγρού στο λαιμό, δεν υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη. Παραμένει ωστόσο για νοσηλεία στο ΚΑΤ, ενώ όπως είπε, στην ΕΡΤ1, ο δράστης έκρυβε τα μπουκάλια με το καυστικό υγρό κάτω από τα ράσα του.

Εξιτήρια έλαβαν τόσο ο μητροπολίτης Αρτης, όσο και οι Ζακύνθου και Γλυφάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News