939
Ρώσοι αστυνομικοί έξω από μία πολυκατοικία που χτυπήθηκε από drone στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov

Επίθεση με drones στη Μόσχα – ζημιές σε κτίρια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 09:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2023 12:45
Ρώσοι αστυνομικοί έξω από μία πολυκατοικία που χτυπήθηκε από drone στη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Επίθεση με drones στη Μόσχα – ζημιές σε κτίρια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 09:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2023 12:45

Η Μόσχα έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στόχος μιας σπάνιας επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια αλλά όχι θύματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν.

«Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης έχουν σπεύσει επιτόπου (…) Κανένας δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά», τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες «ως τώρα», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram, τέσσερα από 10 UAVs που κινούνταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν. Ο περιφερειάρχης της Μόσχας έκανε λόγο μέσω της ίδια πλατφόρμας για «αρκετά» τέτοια αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν καθώς πλησίαζαν την πόλη.

Το RBC μετέδωσε πως τρία κτίρια επλήγησαν από τα drones: δύο κοντά στη Λενίνσκι Προσπέκτ στη νότια Μόσχα και ένα τρίτο στην πόλη Μοσκόφσκιι, κοντά στο αεροδρόμιο Βνούκοβο.

Είναι η δεύτερη επίθεση με drones εναντίον της Μόσχας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η πρώτη σημειώθηκε στις αρχές του μήνα και είχε στόχο το Κρεμλίνο. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, με την ουκρανική ηγεσία να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή αλλά τους Αμερικανούς να «δείχνουν» ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κατηγορώντας την Ουκρανία.

«Σήμερα το πρωί το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με drones εναντίον στόχων στην πόλη της Μόσχας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο , διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για οκτώ drones τα οποία αναχαιτίστηκαν είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε «με το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S».

Ωστόσο το Baza, ένας λογαριασμός στο Telegram που συνδέεται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι στην επίθεση συμμετείχαν 25 drones. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC επικαλέστηκε πηγή που έκανε λόγο για «περισσότερα από 10» drones τα οποία καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Εξάλλου η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι αρκετά drones έπεσαν σε κτίρια στη Μόσχα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας διευκρίνισε ότι δύο άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας Αντρέι Βορομπιόφ επεσήμανε ότι πολλά drones καταρρίφθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα.

«Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι κάποιων περιοχών στην περιφέρεια της Μόσχας μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο εκρήξεων, ήταν το σύστημά μας αντιαεροπορικής άμυνας», σημείωσε επίσης στο Telegram.

«Πολλά drones καταρρίφθηκαν την ώρα που πλησίαζαν τη Μόσχα», εξήγησε ο Βορομπιόφ , καλώντας τους κατοίκους «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και διαβεβαιώνοντάς τους ότι «όλες οι υπηρεσίες διάσωσης κάνουν τη δουλειά τους».

Εικόνες που μεταδόθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται στον ουρανό. Σε άλλες φαίνεται ένα σπασμένο τζάμι σε πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον Σομπιάνιν, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δύο πολυκατοικιών στη Μόσχα, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από την επίθεση. Οι ένοικοί τους «θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους μόλις οι ειδικές υπηρεσίες θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Κίεβο

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας αρνήθηκε πως το Κίεβο εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον της Μόσχας, αλλά δήλωσε πως η Ουκρανία χαίρεται παρακολουθώντας τα γεγονότα και προέβλεψε αύξηση των επιθέσεων αυτών.

«Αναφορικά με τις επιθέσεις: φυσικά χαιρόμαστε παρακολουθώντας και προβλέποντας αύξηση του αριθμού των επιθέσεων. Όμως φυσικά δεν έχουμε καμιά άμεση σχέση μ’ αυτό», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ μιλώντας στο κανάλι του YouTube «Breakfast Show».

Ενα μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ενωμένη Ρωσία, ο Αλεξάντρ Χινστάιν, δήλωσε πως τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το ακριβό προάστιο Ρουμπλιόφκα της Μόσχας, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσημη κατοικία.

Ο Χινστάιν ανέφερε πως τα τρία drones καταρρίφθηκαν πάνω από τρία χωριά του Ρουμπλιόφκα, ένα από τα οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από την κατοικία του Πούτιν στο Νόβο-Ογκάριοβο.

Η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή επιβεβαίωσε πως drones καταρρίφθηκαν πάνω από την περιφέρεια Οντιντσόφσκι, που περιλαμβάνει το Ρουμπλιόφκα.

Στο Ρουμπλιόφκα, μια συστάδα από αυστηρά φυλασσόμενες κοινότητες της ελίτ στα δάση δυτικά της Μόσχας, που περιλάμβαναν κάποτε μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, κατοικεί μεγάλο μέρος της ρωσικής πολιτικής, επιχειρηματικής και πολιτιστικής ελίτ.

Εκτός από τον Πούτιν, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν λέγεται πως έχουν κατοικίες στο Ρουμπλιόφκα, όπως άλλωστε και πολλοί από τους πλουσιότερους παράγοντες των ρωσικών επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ελίτ, λέγοντας ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ζουν στο προάστιο όπου έγινε η επίθεση και πρόσθεσε: «Ποιος νοιάζεται αν αυτά τα drones πετάνε προς τα σπίτια σας στο Ρουμπλιόφκα! Ας καούν τα σπίτια σας».

Μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο

To τελευταίο τριήμερο, σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων με ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς, τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον μία 33χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της και 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια εναέριου «στόχου» που καταρρίφθηκε κατέπεσαν σε πολυκατοικία του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προκαλώντας πυρκαγιά.

Οι δύο υψηλότεροι όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν και οι αρχές αναζητούσαν θύματα στα χαλάσματα.

Οι δύο τελευταίοι όροφοι της πολυκατοικίας στο Κίεβο, καταστράφηκαν από συντρίμμια πυραύλου ή drone που έπεσαν πάνω τους την Τρίτη – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πάνω από 20 ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Κάνοντας λόγο για νέα «μαζική» επιδρομή κατά κύματα, ο Σερχίι Πόπκο ανέφερε μέσω Telegram πως η Ρωσία διεξήγαγε την επίθεση μόνο με ιρανικής κατασκευής UAVs-καμικάζι.

Είναι η 16η νύχτα ρωσικών επιδρομών τον Μάιο και η τρίτη επίθεση στο Κίεβο προτού συμπληρωθούν 24 ώρες.

Χθες, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, προκαλώντας πανικό στους δρόμους. Κάτοικοι έσπευσαν σε υπόγεια καταφύγια, ιδίως στο μετρό.

Σήμερα, σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν, πέραν του Κιέβου, στο Τσερκάσι (κεντρικά), στο Κιβόροχραντ, στη Μικολάιφ και στη Χερσώνα (νότια).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...