301
| GettyImages

Επιταχύνεις στη Γαλλία; Θα πέσεις σε κόκκινο φανάρι

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 15:56
|GettyImages

Επιταχύνεις στη Γαλλία; Θα πέσεις σε κόκκινο φανάρι

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2023, 15:56

Μία σημαντική επιβράβευση θα λαμβάνουν οι οδηγοί στη Γαλλία που διατηρούν χαμηλές ταχύτητες μέσα σε οικιστικές ζώνες καθώς θα βλέπουν τα πράσινα φανάρια να ανάβουν στον δρόμο τους. Αντιθέτως, τα φανάρια θα γίνονται κόκκινα για τους… βιαστικούς οδηγούς που φτάνουν τα όρια ταχύτητας.

Τα αποκαλούμενα και «φανάρια επιβράβευσης», μία καινοτομία που ξεκίνησε στην Ισπανία, έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες την τελευταία δεκαετία, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία με έναν διαφορετικό τρόπο.

Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Τα φανάρια, γράφουν οι Times του Λονδίνου, είναι κόκκινα και γίνονται πράσινα όταν η κάμερα εντοπίσει ένα όχημα που κινείται με κάτω από 30 χιλιόμετρα ανά ώρα ή 50 χλμ/ώρα σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι οδηγοί που δεν σταματούν στο κόκκινο φανάρι πληρώνουν φυσικά το αντίστοιχο πρόστιμο.

Οι Αρχές σε ολόκληρη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προαστίων του Παρισιού, εγκαθιστούν τις συσκευές ως μια λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σαμαράκια ή άλλα εμπόδια, τα οποία χρησιμοποιούνται τα τελευταία 20 χρόνια για να κάνουν τους οδηγούς να υπακούσουν στα όρια ταχύτητας όταν διέρχονται από μικρές πόλεις και χωριά.

Στα χωριά που διαθέτουν αυτές τις κάμερες που δείχνουν την ταχύτητα των επερχόμενων οχημάτων διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 80% κινούνταν με ταχύτητες που ήταν πάνω από τα όρια.

Πριν από το 2021 εκατοντάδες χωριά είχαν εγκαταστήσει τα δικά τους «ισπανικά φώτα», όπως έχουν γίνει επίσης γνωστά. Κηρύχθηκαν παράνομα επειδή ήταν σταθερά στο πράσινο και γίνονταν κόκκινα για να σταματήσουν τους οδηγούς που έτρεχαν με υπερβολική ταχύτητα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι συνιστά διάκριση.

Μια κυβερνητική απόφαση του 2021 επέτρεψε την εγκατάσταση των φαναριών αν το προεπιλεγμένο χρώμα τους ήταν κόκκινο, με την αλλαγή σε πράσινο να θεωρείται «ανταμοιβή».

Στο Μεϊνσίλ, ένα βόρειο χωριό μεταξύ της Αμιένης και της Λιλ, ένα από τα σετ φωτεινών σηματοδοτών επιβράδυνε την μέση κυκλοφορία των οχημάτων κατά 8 έως 15 χλμ/ώρα, δήλωσε ο δήμαρχος Μισέλ Μπορεγουότερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...