915
Ο Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε φωτογραφία από την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο | INTIMEnews

Eπιστολή στήριξης από Πομπέο στον Μητσοτάκη – ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιφυλάσσεται

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 13:38
Ο Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε φωτογραφία από την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο
|INTIMEnews

Eπιστολή στήριξης από Πομπέο στον Μητσοτάκη – ο ΣΥΡΙΖΑ όμως επιφυλάσσεται

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 13:38

Την σαφή και ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκφράζει σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στη διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας της Ελλάδας.

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Πέτσας, στην επιστολή του ο κ. Πομπέο διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, γίνεται λόγος για υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

«Η επιστολή» (δείτε τη κάτω), τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αποτελεί αποστομωτική  απάντηση σε όσους απαξίωσαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημείωσε για την επιστολή Πομπέο ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται μία τέτοια επιστολή μετά από εκείνη του Χένρι Κίσινγκερ προς τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976, Δημήτρη Μπίτσιο.

«Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά είναι υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με ΗΠΑ είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους. Στο πλαίσιο της σημερινής μας συζήτησης που καταγράφεται να σας πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική»,  τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών .

Αναφορικά με τις ενστάσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή και ότι τυχόν καθυστέρηση υπογραφής και εφαρμογής της συμφωνίας δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

«Η δική μας αντίληψη είναι ότι η συμφωνία διασφαλίζει ειρήνη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. Εμείς αυτή την θέση έχουμε.

»Επιδιώξαμε την διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη είναι κομμάτι αυτής της συμφωνίας. Δεν θα καθυστερήσουμε την επικύρωση της. Θεωρούμε ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η καθυστέρησή της δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Δεν θέλω να καθυστερήσει η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας πως  η εν λόγω αμυντική συμφωνία, η οποία προβλέπει ετήσια ανανέωση με τις ΗΠΑ, έχει υπογραφεί από τις 5 Οκτωβρίου και ήδη προσεγγίζει τις 100 μέρες από τότε.

«Η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας. Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης συμπεφωνημένο δεν ευρέθη. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις από την δική μας πλευρά οι διαπραγματεύσεις ήταν Σούδα επί 4 +. Δηλαδή αντιγραφή του μοντέλου Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό για την Αλεξανδρούπολη».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχατε συμφωνήσει», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει:

«Οσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα ΥΠΕΞ θα αποφεύγω προσπάθειες κομματικής εκμετάλλευσης συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία δεν το επιτρέπει. Η εθνική εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό φέρνει εθνική ζημιά. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου».

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ διασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και είναι απολύτως απαραίτητη για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να μην επιτραπεί στον κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε τη συμφωνία στη Βουλή».

«Οι καιροί δεν είναι ομαλοί. Χρειάζεται  αρραγής εθνική ενότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Το πολιτικό σύστημα ας αναλογιστεί την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και ας την αντιμετωπίσουμε με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Επί της αμυντικής συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επιφύλαξη, το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει υπέρ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κατά, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε και η Ελληνική Λύση.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ωστόσο, θέλησε να διευκρινίσει κατά την τοποθέτησή του ότι  η επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ «έχει αρνητικό πρόσημο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε εξάλλου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, στην Επιτροπή.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε -όπως προαναφέρθηκε- το Κίνημα Αλλαγής, αν και όπως σχολιάστηκε από πλευράς του, δίνει (η συμφωνία) γη και ύδωρ στους Αμερικανούς.

«Δώσαμε γη και ύδωρ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο “εύγε”. Το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, θα ψηφίσει τη συμφωνία παρά τα όποια προβλήματά της. Δεν θα ακολουθήσουμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα σοβαρό κράτος οφείλει να διατηρεί την αξιοπιστία του, τώρα όπου οι αναταράξεις στην περιοχή μας είναι μεγάλες και μεταβαλλόμενες», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγκίδης για να συμπληρώσει:

«Ερχόμαστε να ψηφίσουμε μια αμυντική συνεργασία η οποία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράφηκε από τη σημερινή, μετά βαΐων και κλάδων. Η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε τέλος ότι, με τη συμφωνία του 1990, η Ελλάδα είχε παραλάβει δωρεάν από τις ΗΠΑ 84 μαχητικά αεροσκάφη, 4 αντιτορπιλικά, 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο και ενώ ο ελληνικός Στόλος έχει ανάγκη από πλοία με ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, τα οποία θα διόρθωναν τη σημερινή ανισορροπία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο», παρατήρησε ο κ. Φραγκίδης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...