672
| Shutterstock

Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ στο 7,7% στο β’ τρίμηνο του 2022

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2022, 13:17
|Shutterstock

Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ στο 7,7% στο β’ τρίμηνο του 2022

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2022, 13:17

Ανάπτυξη 7,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι αναθεωρημένων ρυθμών 8% που είχαν σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε τριμηνιαία βάση, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 1,2%, έναντι αναθεωρημένων ρυθμών 2,9% το πρώτο τρίμηνο.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται κατά 8,7%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8%, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 17,5% και τις εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,3%.

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0%.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5%, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 5,6% και τις εισαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 7,6%.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο χαιρέτισε με μήνυμά του στα social media και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αύξηση του ΑΕΠ πέρα από τις προσδοκίες. «Το όραμά μου παραμένει μια Ελλάδα ευημερίας για όλους» τόνισε.

Η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ σημειώθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος αναβαθμίσεων στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία, έπειτα και από τις ισχυρότερες των προσδοκιών επιδόσεις του τουρισμού κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Η Morgan Stanley εκφράζει μέχρι στιγμής την πιο αισιόδοξη άποψη, προβλέποντας ότι το 2022 θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1%, ενώ η Bank of America περιμένει ανάπτυξη 4,4%, έχοντας αναβαθμίσει αισθητά τις προβλέψεις της, από το 3% προηγουμένως. Η ING προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της στο 4,5% από το 4,2%.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό και με τις νέες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους και θα περιγράψουν πιο σαφώς το πακέτο μέτρων που θα εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.

Σταϊκούρας: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011!

Σε μια πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «εντυπωσιακά» χαρακτηρίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που είναι 4,1%.

«Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών για να συμπληρώσει:

«Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό».

«Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, κατά τον κ. Σταϊκούρα, η ελληνική οικονομία δεν είναι απλά ανθεκτική σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, τέλος, τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...