538
|

Κινδυνεύει το BBC;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 18 Ιουλίου 2015, 00:32

Κινδυνεύει το BBC;

Εύα Στάμου Εύα Στάμου 18 Ιουλίου 2015, 00:32

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση του David Cameron και το κανάλι του BBC. Στις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων της Βρετανίας το θέμα έχει καταλάβει την πρώτη θέση.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στη Βρετανία οι πολίτες που επιθυμούν να έχουν τηλεόραση υποχρεούνται να πληρώσουν μία τηλεοπτική άδεια η οποία ανανεώνεται κάθε έτος.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού John Wittingdale, η τηλεοπτική άδεια αποτελεί μια μορφή αναδρομικής φορολόγησης η οποία παρέχει στο BBC προνόμια που δεν δικαιούται. O Wittingale έχει ήδη συντάξει σχετικό έγγραφο όπου αναφέρεται η σύσταση επιτροπής ειδικών με σκοπό να κρίνει αν το κανάλι του BBC δύναται να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, ή αν το πρόγραμμά του πρέπει να περιοριστεί ώστε να μειωθεί και η τιμή της τηλεοπτικής άδειας.

Το BBC καλείται από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι όντως έχει «καθολική τηλεθέαση», καθώς και ότι πληροί τους τρεις κύριους σκοπούς του: να διαπαιδαγωγεί, να ψυχαγωγεί, και να πληροφορεί το σύνολο των πολιτών. Το κυβερνητικό έγγραφο παρουσιάζει τρεις βασικές προτάσεις: να γίνει μικρότερο το BBC, να μειωθεί η τιμή της τηλεοπτικής άδειας, και -για πρώτη φορά- να τεθεί υπό διαβούλευση η πιθανότητα να γίνει το BBC συνδρομητικό κανάλι.

Ωστόσο, αν και με μία πρώτη ματιά φαίνεται ότι αυτό με το οποίο διαφωνεί η βρετανική Κυβέρνηση είναι η τιμή της τηλεοπτικής άδειας, ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής αντίδρασης είναι η επιρροή του BBC στην αγορά της παγκόσμιας ενημέρωσης. Η αντίδραση αυτή μοιάζει να είναι άριστα συντονισμένη με την επίθεση που δέχεται το BBC από τους ιδιωτικούς κολοσσούς της ενημέρωσης.

Αυτό που φαίνεται να έχει εξοργίσει πλέον τους βαρόνους του παγκόσμιου Τύπου, πρωτοστατούσας της οικογένειας Murdoch, είναι η παρουσία του BBC στο διαδίκτυο. Το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο δημοφιλής ιστοσελίδα που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, και στην οποία γράφουν έγκριτοι πολιτικοί και οικονομικοί συντάκτες, αποτελεί το κύριο διακύβευμα τόσο για τους πολέμιους, όσους και για τους υπερασπιστές του BBC.

To ΒΒC, σε αντίθεση με τους περισσότερους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, μπορεί να συνδέεται, αλλά δεν εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το γεγονός ότι οι διευθυντές ειδήσεων και οι μεγάλες δημοσιογραφικές υπογραφές δεν αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει το κυβερνών κόμμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας του.

Η σύγκρουση συμφερόντων Κυβέρνησης-BBC δεν είναι κάτι καινούριο. Είχε συμβεί και με τους Εργατικούς, όταν το κανάλι δεν επικροτούσε τη μάλλον πολεμοχαρή προσέγγιση του Tony Blair στη διεθνή αρένα. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται πως η επίθεση δεν αφορά το ύφος των ειδήσεων, αλλά τα ίδια τα θεμέλια της λειτουργίας του.

Στις κατηγορίες της Κυβέρνησης κατά του BBC για «έλλειψη ποικιλομορφίας», γνωστοί συγγραφείς, παρουσιαστές και ηθοποιοί, αντιπαραθέτουν την ανεξαρτησία, τη δημιουργικότητα αλλά και την υποστήριξη που προσφέρει το κανάλι στους νέους καλλιτέχνες. Τις τελευταίες μέρες, που η διαμάχη κορυφώνεται, γνωστοί αρθρογράφοι επισημαίνουν στην Κυβέρνηση ότι η σμίκρυνση του BBC μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την περικοπή των προγραμμάτων που συστηματικά προσφέρει: αυτό που θα πληγεί φυσικά δεν θα είναι οι σειρές υψηλής τηλεθέασης, αλλά τα ντοκιμαντέρ, τα ενημερωτικά δελτία και οι δεκάδες εκπομπές λόγου που έχουν κάνει το BBC παγκόσμιο σημείο αναφοράς, εδώ και 90 χρόνια.

Αρκετοί Βρετανοί, κάθε κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι περικοπές στα ποιοτικά προγράμματα του BBC, θα φτωχύνουν αυτόματα την εικόνα της ίδιας της Βρετανίας, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News