835
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δημοσίευσε πλάνα από την παράδοση ομήρων στα χέρια των ανθρώπων του Ερυθρού Σταυρού | Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Επέστρεψε στο Ισραήλ η πρώτη ομάδα των ομήρων, 49 ημέρες μετά

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 16:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2023 22:00
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δημοσίευσε πλάνα από την παράδοση ομήρων στα χέρια των ανθρώπων του Ερυθρού Σταυρού
|Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Επέστρεψε στο Ισραήλ η πρώτη ομάδα των ομήρων, 49 ημέρες μετά

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2023, 16:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2023 22:00

Σαράντα εννέα ημέρες από τότε που ξεκίνησε ο εφιάλτης τους, η Χαμάς απελευθέρωσε 13 ισραηλινούς ομήρους καθώς και 11 άνδρες από την Ταϊλάνδη το απόγευμα της Παρασκευής, σε εφαρμογή όσων προέβλεπε η συμφωνία των τρομοκρατών με το Ισραήλ και η συμφωνία της τελευταίας στιγμής με την Αίγυπτο σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ομάδα των απαχθέντων, για λογαριασμό της ταϊλανδικής κυβέρνησης.

Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρονται τα ονόματα των 13 Ισραηλινών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μια μητέρα 34 ετών και οι δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, όπως επίσης και μια γιαγιά, η κόρη της και ο εγγονός της.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, οι 12 από τους 13 ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

Εκτός, όμως, από ισραηλινούς πολίτες, οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν απαγάγει και ταϊλανδούς εργάτες γης από τα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εντεκα εξ αυτών, δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος, απελευθερώθηκαν με διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης το απόγευμα της ίδιας ημέρας. «Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν», ανέφερε από την πλευρά της η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS).

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, της χώρας που πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις, συνολικά 24 όμηροι, λοιπόν, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διαδικασία αυτή, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, δείχνουν κάποιους από τους ομήρους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και ηλικιωμένες γυναίκες, δίπλα στους ενόπλους της τρομοκρατικής οργάνωσης, των οποίων τα χαρακτηριστικά προσώπου είναι καλυμμένα, και εργαζόμενους/εθελοντές της ΔΕΕΣ:

Οι άνθρωποι της διεθνούς ΜΚΟ και οι όμηροι κατευθύνθηκαν από τη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο.

Λίγο μετά τις 16:30 το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι 13 ισραηλινοί όμηροι μεταφέρονταν στη Ράφα με ασθενοφόρα, συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού, με την επίσημη επιβεβαίωση της είδησης να δίνει το έναυσμα για εκδηλώσεις χαράς από κατοίκους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων στο Ισραήλ.

Το Reuters μετέδιδε ζωντανές εικόνες στο Twitter από τη Ράφα, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση από νοσοκομεία της χώρας, που θα υποδέχονταν τους ομήρους.

Λίγο μετά τις 19:00 ο ισραηλινός στρατός (IDF) γνωστοποίησε ότι οι όμηροι πέρασαν στην ισραηλινή επικράτεια. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο στρατός θα συνόδευε τους ομήρους στα νοσοκομεία, όπου «θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους». Ο IDF επανέλαβε, δε, ότι οι προσπάθειές του για την απελευθέρωση όλων των ομήρων θα συνεχιστεί.

Οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις εκτιμάται ότι απήγαγαν περί τα 240 άτομα από ισραηλινά εδάφη, κατά την άνευ προηγουμένου επίθεσή τους, η οποία άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς.

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, την Παρασκευή απελευθερώθηκαν και 39 παλαιστίνιοι κρατούμενοι –24 γυναίκες και 15 παιδιά– ανακοίνωσε το καταριανό ΥΠΕΞ.

Η Οργάνωση Παλαιστινίων Κρατουμένων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μεταξύ αυτών η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν, η οποία είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει» είπε στο AFP η μητέρα της.

Οι ισραηλινές Αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Νετανιάχου: Δεσμευόμαστε για την επιστροφή όλων των ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την απελευθέρωση των 13 συμπατριωτών του που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Εχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνική Ενότητα, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν. Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» τη συνέχιση του αγώνα για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...