372
Η Εβελιν Ερνάντεζ (αριστερά) πανηγυρίζει για την αθώωσή της στην αγκαλιά της δικηγόρου της, Μπέρθα Ντελεόν | REUTERS

Ελ Σαλβαδόρ: Νίκη για τις γυναίκες η αθώωση της 21χρονης που γέννησε το μωρό της νεκρό

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 15:14
Η Εβελιν Ερνάντεζ (αριστερά) πανηγυρίζει για την αθώωσή της στην αγκαλιά της δικηγόρου της, Μπέρθα Ντελεόν
|REUTERS

Ελ Σαλβαδόρ: Νίκη για τις γυναίκες η αθώωση της 21χρονης που γέννησε το μωρό της νεκρό

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 15:14

Αθωώθηκε την Δευτέρα από δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ η 21χρονη γυναίκα, που βρισκόταν αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης 30-50 ετών κατηγορούμενη για τη δολοφονία του μωρού της, το οποίο είχε γεννήσει νεκρό. Η γυναίκα είχε μείνει έγκυος μετά από βιασμό.

«Αθωώθηκε!!! Ναι, τα καταφέραμε! Θα εκραγώ από ευτυχία», έγραψε στο Twitter η Μπέρθα Μαρία Ντελεόν, η συνήγορος της Εβελιν Ερνάντεζ.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών για ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής γυναίκας, που γέννησε νεκρό το αγοράκι που κυοφορούσε μετά τον βιασμό της.

«Δόξα τω Θεώ, αποδόθηκε δικαιοσύνη» φώναξε η Ερνάντεζ κλαίγοντας, στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο και την επευφημούσε.

Η νεαρή γυναίκα είχε ήδη μείνει φυλακισμένη για 33 μήνες πριν την απόφαση του δικαστηρίου. «Είμαι ευτυχισμένη. Μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου, να σπουδάσω, να κυνηγήσω τους στόχους μου», δήλωσε.

Διαδηλώτριες υπέρ της Εβελιν Ερνάντεζ ζητούν ελευθερία, δικαιοσύνη και αποζημίωση από το κράτος, καθώς πέρασε 33 μήνες φυλακισμένη

Η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ είναι από τις αυστηρότερες στον πλανήτη. Στη συντηρητική καθολική χώρα, ο ποινικός κώδικας προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης δύο έως οκτώ ετών σε κάθε περίπτωση άμβλωσης, αλλά στην πράξη, οι δικαστές αντιμετωπίζουν κάθε απώλεια βρέφους ως «ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.

«Πιστεύουμε ότι ο δικαστής ήταν πολύ δίκαιος στην απόφασή του. Ο δικαστής επισήμανε ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθεί ότι διαπράχθηκε έγκλημα και για αυτό ακριβώς (η Ερνάντεζ) αθωώθηκε» είπε η Ντελεόν.

Την υπόθεση παρακολουθούσαν στενά ακτιβιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ελ Σαλβαδόρ και στο εξωτερικό. Η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία.

Η πρώτη δίκη είχε βρει ένοχη την Ερνάντεζ και το δικαστήριο την είχε καταδικάσει σε 30 χρόνια φυλάκιση.

Οι δικηγόροι της κατάφεραν να ξαναγίνει η δίκη, όταν ειδικές εξετάσεις έδειξαν ότι το βρέφος πέθανε από εισρόφηση μηκωνίου που προκάλεσε απόφραξη των αεροφόρων οδών και ούτε σκοτώθηκε από τη μητέρα του ούτε προσπάθησε να το αποβάλλει.

Είναι η πρώτη φορά που τέτοια απόφαση ανατρέπεται στη χώρα και η κατηγορούμενη αθωώνεται. Η δικηγόρος της Ερνάντεζ τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζει πως η απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...