307
Διαδηλωτές υπέρ του προέδρου της Τυνησίας, Κάις Σάγιεντ, στην Τύνιδα | REUTERS/Zoubeir Souissi

Τυνησία: Στους δρόμους οι υποστηρικτές του Σάγιεντ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 12:18
Διαδηλωτές υπέρ του προέδρου της Τυνησίας, Κάις Σάγιεντ, στην Τύνιδα
|REUTERS/Zoubeir Souissi

Τυνησία: Στους δρόμους οι υποστηρικτές του Σάγιεντ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 12:18

Χιλιάδες οπαδοί του προέδρου της Τυνησίας Κάις Σάγιεντ διαδήλωσαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα Τύνιδα, για να δείξουν την υποστήριξή τους στην επιλογή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και στην πρόθεσή του να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, όπως έχει υποσχεθεί.

Η διαδήλωση στην κεντρική Τύνιδα πραγματοποιήθηκε σε αντίδραση για τις διαδηλώσεις που έγιναν τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα στην πρωτεύουσα, από τους επικριτές του (εκλεγμένου προέδρου) Σάγιεντ, που του καταλογίζουν «πραξικόπημα».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας και πλακάτ κατά του Κόμματος Ενάντα, ενός μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος, του μεγαλυτέρου στο κοινοβούλιο και κύριου πολιτικού ανταγωνιστή του Σάγιεντ.

«Ζητούμε από τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που έκαναν τους ανθρώπους να υποφέρουν για μία δεκαετία», δήλωσε ο Σάλεμ Ατζουντί, ένας από τους διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος οδήγησε την Τυνησία σε συνταγματική κρίση τον Ιούλιο, μέσω της αναστολής λειτουργίας του εκλεγμένου κοινοβουλίου, απαλλάσσοντας τον πρωθυπουργό από τα καθήκοντά του και αναλαμβάνοντας εκτελεστική εξουσία, προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον τοπικό τζιχαντισμό, δηλαδή τις παραφυάδες των διαβόητων Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τον προηγούμενο μήνα, παρέκαμψε διατάξεις του Συντάγματος, δηλώνοντας ότι μπορεί να νομοθετεί με προεδρικά διατάγματα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τον εκδημοκρατισμό της Τυνησίας, μετά την επανάσταση του 2011, η οποία πυροδότησε την Αραβική Ανοιξη με εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η παρέμβαση του Σάγιεντ ακολούθησε χρόνια οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής παραλυσίας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από την επιβολή lockdown την προηγούμενη χρονιά και τις συνθήκες φτώχειας να εξαπλώνονται.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη από την αργή εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού και τις διαδηλώσεις.

Πρόσφατα, ο Σάγιεντ έχρισε πρωθυπουργό την πανεπιστημιακό Νάιλα Μπουντέν και της έδωσε εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση στην Τύνιδα. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της Τυνησίας, αλλά και γενικώς του αραβικού κόσμου, που μια γυναίκα, με πανεπιστημιακή μόρφωση και ακαδημαϊκή καριέρα, γίνεται πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...